V Japonsku ponúkajú hotelové izby párom, ktoré už sa kvôli karanténe nemôžu vystáť
10 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Tráviť v karanténe 24 hodín denne s druhou polovičkou môže byť niekedy náročné.


Japonec Keisuke Arai, majiteľ turistickej agentúry v Tokiu, sa rozhodol párom, ktoré si potrebujú od seba oddýchnuť, vyhovieť veľmi svojskou ponukou. Začal inzerovať prázdne hotelové izby, v ktorých sa jeden z dvojice môže na chvíľu ubytovať, uviedol portál Novinky.cz

Arai kvôli pandémii prakticky ihneď prepol do režimu práce z domu. Čoskoro si však všimol, že po sebe so svojou dlhoročnou priateľkou „štekajú“ viac ako obvykle. Pojal podozrenie, že v podobnej situácii nebude sám, a tak začal vymýšľať, ako by mohol párom, ktoré trávia celý deň pod jednou strechou, pomôcť. Odpoveď dostal okamžite, keď si všimol stále rastúci trend „korona rozvodov“.


Japonské akvárium vyzýva ľudí na videohovory s úhorovcami, lebo zabúdajú na ľudí
Záujemcovia a záujemkyne budú môcť úhorovcom do Japonska zavolať prostredníctvom aplikácie FaceTime od Applu. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | SITA




Rozhodol sa preto prostredníctvom svojej spoločnosti Kasoku začať inzerovať prázdne hotelové izby a iné ubytovanie, aby si od seba páry mohli oddýchnuť. „Chceme ochrániť ľudí pred rozvodmi,“ vysvetlil Arai. „Myšlienkou je, že páry a manželia môžu opäť získať toľko potrebného priestoru a času pre seba, aby mohli o svojich vzťahoch premýšľať,“ dodal.




A keďže koniec pandémie v Japonsku je v nedohľadne, páry si nejaký ten čas osamote budú vyhľadávať čoraz častejšie. Arai poznamenáva, že aspoň zachráni niekoľko vzťahov a jeho spoločnosť si navyše zarobí peniaze.




Výnimkou nie je domáce násilie


Podľa Jeffa Kingstona, experta z Temple University v Tokiu, sa japonské domácnosti kvôli koronavírusu razantne zmenili. Japonskí muži sú totiž zvyknutí tráviť dlhú dobu v kanceláriách, aby sa vyhli bežnému životu doma. Teraz to však nejde. „Pandémia ich donútila prísť do konfrontácie so situáciami, ktorým sa predtým zvládali vyhýbať,“ myslí si Kingston.





Podľa rozvodovej advokátky Chii Gótiovej však existujú aj iné dôvody, prečo si páry od seba potrebujú dať oddych. Niektoré ženy sa totiž počas karantény môžu stať obeťami domáceho násilia. V roku 2019 bol v Japonsku zaznamenaný zatiaľ najvyšší počet prípadov domáceho násilia, preto sa služba, ktorú Arai ponúka, zdá viac potrebná ako inokedy.


Pri liečbe koronavírusu pomohol údajne liek na pálenie záhy
Zverejnené výsledku budú lekári ešte overovať. Uviedol portál Moskovský komsomolec. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Jeho spoločnosť ponúka celkom 500 plne vybavených izieb v hoteloch a penziónoch po celom Japonsku, pričom hostia môžu zostať jeden deň alebo aj pol roka. Na deň stojí miestnosť 40 000 jenov, čo je zhruba 350 EUR. Mesačný poplatok je 90 000 jenov, teda cez 780 EUR. Spoločnosť Kasoku už dostala asi 140 žiadostí, v drvivej väčšine od žien medzi 30 - 40 rokov.





Lenže nie každý si môže takýto komfort dovoliť. Podľa Gótiovej je preto kľúčové, aby spolu páry o spoločnom súžití počas karantény hovorili a dohodli sa, ako efektívne predísť kríze. „Keď vidíme deštrukciu všade okolo nás, môžeme ju začať zrkadliť aj v našich domovoch. Ľudia môžu byť viac prezieraví aj agresívni,“ vysvetľuje psychoterapeutka Alison McClymontová.





Arai dúfa, že dočasné ubytovanie môže poskytnúť párom akýsi úkryt. A ak snáď budú mať ľudia pocit, že ich vzťah je zrelý na rozchod, môžu využiť konzultácie rozvodového právnika, s ktorým sa spoločnosť Kasoku spojila.


Číňania porazili koronavírus robotmi
V Číne si veľmi rýchlo uvedomili, že izolovať ľudí vo svojich domovoch a prinútiť ich, aby dodržiavali karanténu, je možné iba pomocou moderných technológií. Vďaka robotom tak bolo možné zabezpečiť nielen starostlivosť o pacientov na diaľku, ale aj... Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič