Kvietik si ako „gestor“ vyberania úplatkov v kauze Dobytkár budoval luxusné sídlo
11 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Syn legendárneho herca Štefana Kvietika Martin Kvietik čaká v priebehu vyšetrovania kauzy Dobytkár vo väzbe. V úplatkárskej megakauze Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mal pôsobiť ako „stranícky gestor“, medzitým si kúpil a rekonštruoval kaštieľ pri Leviciach.


Prvé hlavy v niekoľko miliónovej úplatkárskej kauze začali padať už v druhej polovici apríla, keď NAKA zadržala bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha. Spolu s ním však do väzby putoval aj oligarcha Martin Kvietik, ktorý upozornil na to, že časť úplatkov mohla smerovať aj na stranícke výdavky SNS.


Týždenník Plus 7 dní prišiel aktuálne s informáciou, že syn oceňovaného herca Štefana Kvietika, ktorý medzi rokmi 1990 - 1994 zasadal v poslaneckých laviciach za SNS, si v obci pri Leviciach rekonštruoval veľkopanský kaštieľ.


Areál kaštieľa sa má rozprestierať na ploche viac ako tri a pol hektára v katastri obce Nová Dedina. Kvietik mladší mal zároveň pri jeho rekonštrukcii začať s prístavbou viacerých budov, z ktorých jedna pôsobí ako stajňa. Podľa Plus 7 dní mala hodnota stavieb prekročiť milión eur.


Obvinený v kauze Dobytkár tvrdí, že peniaze z úplatkov mali ísť aj na výdavky SNS
Z uznesenia Špeciálneho trestného súdu vyplýva, že časť úplatkov v kauze Dobytkár mohla smerovať na stranícke výdavky SNS pred poslednými voľbami, informujú aktuality.sk Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

NAKA Kvietika obvinila z úplatkárstva, pri ktorom sa mal spolčiť s Kožuchom a ďalšími osobami. Aktéri podľa obvinenia vytvorili sofistikovanú korupčnú sieť, ktorá mala fungovať minimálne od začiatku roku 2017.


Celý systém mal podľa jedného z obvinených fungovať tak, že roľníci, ktorí chceli získať peniaze z európskych štrukturálnych fondov, boli nútení odovzdať štrnásť percent z každého poskytnutého príspevku ako úplatok. PPA v takom prípade ich žiadosť odobrila, v opačnom prípade bola zamietnutá.


Plus 7 dní upresňuje, že sa korupčníci snažili úplatky zakrývať pomocou uzatvárania zmlúv o dielo so žiadateľmi o agrodotácie. Sumy vo výške státisícov eur následne smerovali na účty rôznych spoločností a osôb.


Na ďalší spôsob využívania peňazí z úplatkov upozornil práve Kvietik mladší, ktorý je osobným priateľom bývalého predsedu SNS Andreja Danka. Kvietik v tejto súvislosti hovoril o peniazoch „pre systém“, ktoré mali byť určené na pokrytie straníckych výdavkov SNS spojených s mediálnou propagáciou strany.


Mafia dokáže aj koronakrízu využiť vo svoj prospech
Pandémia koronavírusu dáva zločineckým organizáciám príležitosť sústrediť sa na nové zisky. Využívajú oslabenie ekonomiky a snažia sa dostať pod kontrolu firmy, ktoré majú finančné problémy. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová