Obvinený v kauze Dobytkár tvrdí, že peniaze z úplatkov mali ísť aj na výdavky SNS
29 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Z uznesenia Špeciálneho trestného súdu vyplýva, že časť úplatkov v kauze Dobytkár mohla smerovať na stranícke výdavky SNS pred poslednými voľbami, informujú aktuality.sk


Medzi poslednými zadržanými v úplatkovej megakauze okrem iných figuruje bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ján Kožuch či oligarcha Martin Kvietik. Prvý z menovaných bol na čelo PPA nominovaný stranou SNS a druhý bol priateľom šéfa národniarov Andreja Danka.


Väzby oboch obvinených aktérov na SNS je však možné nájsť aj priamo v pozadí kauzy Dobytkár. V uznesení o ich väzbe sa totiž podľa portálu Aktuality.sk spomína označenie peniaze „pre systém“. Ide o finančné prostriedky, ktoré mali byť použité pre médiá na reklamu či v rámci iných nákladov.


Okrem toho však mali tieto peniaze údajne slúžiť aj na pokrývanie straníckych výdavkov SNS pred poslednými voľbami, dopĺňajú Aktuality. Obvineným, ktorý hovorí o takzvaných peniazoch „pre systém“, má byť podľa uznesenia Kvietik.


Za Matečnej narastala korupcia. „Vymenili sa figúrky, systém zostal,“ hovorí exminister Zsolt Simon
Bývalý minister hospodárstva Zsolt Simon (Maďarské fórum, predtým MOST-HÍD) hovoril o korupcii na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) už pred štyrmi rokmi. Korupcia v agentúre vyvrcholila v akcii „Dobytkár“. Hlavy padajú až teraz.... Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová však vo vyjadrení pre Aktuality niečo také popiera. „Obvinenia vznášajú ľudia, ktorí museli práve v roku 2016 z PPA odísť. SNS sa ohradzuje voči škandalizovaniu a politickému zneužívaniu kauzy,“ hovorí Škopcová.


V kauze Dobytkár, v ktorej malo na úplatkoch pretiecť viac ako 6,5 milióna eur, zatiaľ s vyšetrovateľmi spolupracuje Ľubomír Kropil, ktorý patrí do skupiny trestne stíhaných aktérov v tejto veci.


Práve Kropil mal vyšetrovateľom podrobne rozprávať o tom, ako celý korupčný kolotoč fungoval. Kropil mal upozorniť aj na ďalších aktérov, medzi ktorými sa nachádza bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika či bývalý šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada.


NAKA zadržala bývalého riaditeľa PPA J. Kožucha
Bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožcuha zadržali elitní policajti z NAKA. Zadržanie má súvisieť s kauzou Dobytkár, kde na úplatkoch za agrodotácie pretiekli milióny eur. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok