Pročko: Parlament je divadlo. Normálne mi padli gamby
10 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

„Jozef, toto je len divadlo pre našich voličov,” povedal vraj jeden nemenovaný smerák Jozefovi Pročkovi na margo toho, ako kotlebovci aj smeráci vystupujú počas rozpravy alebo pri faktických poznámkach v parlamente. Rozhovor s čerstvým poslancom NR SR a bývalým zabávačom Jozefom Pročkom priniesol portál ParlamentnéListy.sk.


Nováčika v parlamente prekvapilo, aké je tam divadlo. Aj kotlebovci, aj smeráci hrajú podľa neho divadlo pri rozprave alebo pri faktických poznámkach, keď na koalíciu útočia. „To viete, takto sa to robí tá politika, majú to radi voliči,” tvrdí Jozef Pročko, že takto mu odpovedali skúsenejší kolegovia. A jeden nemenovaný smerák mu vraj prezradil: „Jozef, toto je len divadlo pre našich voličov.”

Kotlebovci majú podľa neho vybudovaný "ňuňuňu" systém. Funguje to podľa Pročka takto: "Vystúpi Marian Kotleba v rozprave a povie, banky kradnú a sú zlé. Ja hovorím, že riešenie, pán Kotleba, riešenie… Nemá žiadne. Ale vzápätí sa prihlási do rozpravy Miňo Mazurek a povie: Marian, to bol štátnický prejav! Potom sa prihlási Suja a povie: Marian, to si krásne povedal! Ňuňuňu."

Pridal ešte aj obdobný príklad. "Prihlási sa Mazurek a povie: Treba dať mladým ľuďom prácu! Treba rodiny zabezpečiť! Treba dať všetkým rovnako! A ja zasa poviem, áno, dobre, ale máte riešenie? Dajte ho. Nemajú nič. Ale potom sa prihlási Kotleba a povie: Miňo, toto bolo úžasné, ako si to povedal. A prihlási sa Mizík, to je ten, čo nevie vraj písať na počítači a povie: Áno, Miňo, ty chceš dobre pre Slovensko! Ňuňuňu. Ňuňuňu. Ňuňuňu."

Namiesto zamestnávateľov by na rekreačné poukazy mohol prispievať štát
Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina) budú témou najbližších týždňov rekreačné poukazy, ktoré by mohli pomôcť rozhýbať slovenskú ekonomiku. Problém nevidí ani v zavádzaní 5G technológií a odkazuje, že sa v tejto súvislosti nie je... Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Podľa Pročka sú to neskutočné „žvásty“, ktoré rozprávajú. "Oni jednoducho zistili, že takýmto populizmom sa vedia dostať do parlamentu, a tam si svojím ňuňuňu ničnerobením a chválením sa držia fleky a zarábajú na tomto štáte. To je katastrofa. A to isté je aj Fico a smeráci, ktorí im akože nadávajú."


Menoval napríklad poslanca Blahu. Ten je podľa neho neskutočný tým, aké "robí opičky" počas rokovania v pléne. "Úplne infantilné dieťa. A na chodbe by sa ti potom doslova do zadku strčil a bol najlepší kamarát," uvádza pre web nováčik v parlamente.

Premiér Igor Matovič je podľa Pročka v pohode. "Keby som ho nevnímal v pohode, tak nie som tam, kde som. V parlamente som vďaka a pre Igora Matoviča. To protikorupčné ťaženie, ktoré on v sebe má, to je to, čo ma pritiahlo do verejnej služby. Keby nebolo Igora Matoviča, nie je Pročka v parlamente. On ma presvedčil, že je protikorupčný, že to má v sebe."


To, že Fico z neho robí daňového podvodníka, Pročko vraj nemôže brať vážne. "Nech sa pozrie na svojho vlastného brata. Kde zmizli všetky daňové veci Ficovho brata? Ak je Matovič daňový podvodník, aj ja som daňový podvodník. Zákon predsa umožňuje rôzne odpisy na autá a tak ďalej. Až 99 percent podnikateľov na Slovensku je takých daňových podvodníkov ako Matovič, lebo robia to isté, čo Matovič."

Na margo zvláštneho vzťahu medzi Igorom Matovičom a predsedom SaS Richardom Sulíkom uviedol, že všetko vo vládnej koalícii je v poriadku. "Ako ich poznám, obidvaja sú veľmi činní na sociálnych sieťach, ktoré sú veľmi silné. Sociálne  siete vyhrali aj tieto voľby. A sociálne siete ľudí aj rozdeľujú. Na sociálnych sieťach sa aj z človeka, ktorý za celý rok povie dve slová, stáva Rambo ochotný bojovať za Fica. Čo sa týka sociálnych sietí, aj Matovič, aj Sulík komunikujú cez sociálne siete inak ako v reálnom živote," hovorí Pročko pre ParlamentnéListy.sk.


Ako člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Pročko hovorí, že herci no aj všetci ďalší ľudia si zaslúžia viacej peňazí. "ĽSNS všade rozpráva, že herci nikdy nič nerobili. Tak nech kotlebovci nepozerajú televízor, nechodia do kina, do  divadiel… Ono to nie je len o hercoch, ale aj o spevákoch, umelcoch, spisovateľoch… Pozdvihujú ducha." Nevie si predstaviť murára, ktorý vytvorí obraz, nad ktorým 15 000 ľudí otvorí ústa. "Ale viem, že herec môže byť murár. Umenie jednoducho musí byť. A nie sú to žiadni príživníci, ako tvrdia kotlebovci, ktorí v živote asi žiadnu inú knižku ako vkladnú ani nečítali."





Podnikateľ nedodal štátu rúška ani napriek zálohe 4 milióny eur
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) chcela od novozaloženej firmy v Jelke kúpiť desať miliónov rúšok po 1,11 eura za kus. Nie sú rúška, ani peniaze. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová