AKTUALIZÁCIA: Matovič: Ďalšie prevádzky by sa mohli otvoriť už od 20. mája
10 | 05 | 2020 I Peter Haluza

O termíne otvárania škôl a škôlok bude konzílium odborníkov rokovať už v pondelok (11.5.), informoval premiér.


Už od 20. mája by sa mohli uvoľniť ďalšie opatrenia, súvisiace s prevenciou proti koronakríze. Určite sa však nebudú otvárať všetky zatvorené prevádzky a služby, ktoré boli plánované vo 4. fáze, naraz. "Vyberú sa z toho tie, kde bude, bude najmenšie riziko," povedal premiér Igor Matovič v relácii TA3 V politike.

Do 4. fázy uvoľňovania opatrení spadá otvorenie kín, divadiel, kúpalísk, obchodných centier, škôl, škôlok, vnútorných športovísk, organizovanie hromadných podujatí a športových podujatí. Výber konkrétnych prevádzok a služieb, ktoré by sa mohli otvoriť, však bude závisieť od rozhodnutia odborníkov. Ako ďalej informoval premiér, o termíne otvárania škôl a škôlok bude konzílium rokovať už v pondelok (11.5.).

O otváraní hraníc s Českou republikou už Matovič rokoval s českým premiérom Andrejom Babišom. Naši západní susedia však zaviedli nové pravidlo, podľa ktorého ak niekto prechádza krajinou menej ako 24 hodín, nemusí mať ani negatívny test. To považuje šéf slovenského kabinetu za rizikové a preto chce čakať na ďalšie výsledky o počte nakazených v oboch krajinách.

Zároveň by sa mohli do konca týždňa uvoľniť aj podmienky štátnej karantény s tým, že by mohla začať fungovať domáca karanténa, ľudia by však museli súhlasiť so sledovaním pomocou mobilných telefónov, informoval Matovič.

Ceny benzínov a nafty sa v nasledujúcich dňoch mierne zvýšia, očakáva analytička
V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je nafta a 95-oktánový benzín lacnejší o takmer pätinu a 98-oktánový benzín o približne 17 %. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | SITA


AKTUALIOVANÉ 10.5. o 12.41. hod.:
Sociálne opatrenia počkajú

Na margo rušenia niektorých sociálnych opatrení Matovič podľa TASR povedal, že koalícia sa postaví pred ľudí a spoločne im povie, čo si Slovensko môže dovoliť a čo nie. "Nehovorím, že budú sociálne opatrenia rušené, niektoré možno prídu na rad neskôr a nebudeme si ich môcť dovoliť, lebo Pellegrini a Fico nám tu nenechali nič," povedal premiér.
Vyššie množstvo nakazených

Podľa Matoviča približne 2500 pozitívnych ľudí na ochorenie COVID-19 sa môže pohybovať po Slovensku. Môžu byť prenášačmi vírusu a nie sú identifikovaní. "Môžu byť prenášačmi vírusu. Sú bezpríznakoví, nejdú k lekárovi, nejdú na test, a tým pádom sú šíriteľmi vírusu. Musíme byť opatrní."

Rúška budú musieť ľudia nosiť dovtedy, kým nebude na Slovensku viac dní po sebe nula, hovorí Matovič. Dátumy, kedy by sa mohlo prestať s nosením rúšok, tipovať nechcel. "Uvedomujem si, že každým dňom bude teplejšie a budeme sa pod tým potiť," poznamenal premiér podľa TASR.

Počet prípadov koronavírusu vo svete prekročil štyri milióny
Experti varujú, že skutočný počet infikovaných je pravdepodobne oveľa vyšší, ako štatistiky. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | SITA