Nexis Fibers majú cez víkend opäť odpojiť od energií
08 | 05 | 2020 I TASR

Humenskej spoločnosti Nexis Fibers, ktorá má nahlásené hromadné prepúšťanie takmer 400 zamestnancov, opätovne hrozí odstavenie od dodávok energií. Ako agentúru SITA informoval výkonný riaditeľ spoločnosti zaoberajúcej sa výrobu priemyselných vlákien


Ján Kučeravý, vo štvrtok 7. mája im bol doručený list od spoločnosti Chemes, a.s. V ňom ich vlastník priemyselného parku informuje o tom, že v noci z 9. na 10. mája opätovne preruší dodávky energetických médií.

Stať sa tak má napriek intervenciám ministra hospodárstva Richarda Sulíka a jeho následným osobným rokovaniam so spoločnosťou Chemes o rámcoch možnej dohody s Nexis Fibers. „Takto sa rozhodli predstavitelia Chemes, a.s. konať aj napriek tomu, že rokovania na úrovni ministra hospodárstva mali pokračovať aj v priebehu budúceho týždňa,“ zdôraznil Kučeravý.

Ako v reakcii zaslanej agentúre SITA uviedla spoločnosť Chemes, pri rokovaniach s Nexis Fibers urobili ďalšie ústupky. Podľa vyjadrenia komunikačného oddelenia spoločnosti do nich zahrnuli návrhy ministra hospodárstva Richarda Sulíka, s ktorým sa tento týždeň stretli zástupcovia spoločnosti.

Traja seniori zo žilinskej DSS mali pozitívne rýchlotesty, aj keď boli v izolácii
Traja seniori z jedného žilinského zariadenie sociálnych služieb sú pozitívni na IgG protilátky proti Covid-19. Podľa informácií TV JOJ sa to potvrdilo na základe rýchlotestov. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | SITA


Chemes mal zároveň akceptovať ceny, ktoré navrhoval samotný Nexis Fibers, pričom mu ponúkol generálne vysporiadanie, ktoré zahŕňalo ďalšiu spoluprácu bez toho, aby si jedna strana voči druhej uplatňovala nároky z minulosti. Nexis Fibers ale podľa Chemesu tento návrh odmietol.

Potvrdzuje sa to, čo sme niekoľkokrát spomenuli v médiách a na súdoch. Nexis sa nikdy nechcel a ani nechce dohodnúť. Preto sa pýtame skutočne mu ide o svojich zamestnancov? Alebo sleduje iné ciele? Nech je pravda kdekoľvek, my musíme myslieť aj na 1 400 ľudí, ktorí pracujú u nás a vo firmách, ktoré nám riadne platia za dodávky. Preto nemôžeme trpieť svojvôľu Nexisu donekonečna,“ uviedlo vo svojom stanovisku k opätovnému odstaveniu dodávok energií vedenie spoločnosti Chemes.

Kučeravý pre agentúru SITA vysvetlil, že po rokovaní spoločnosti Chemes na rezorte hospodárstva ich minister Richard Sulík informoval o možnom návrhu pozostávajúcom zo štyroch rámcov možnej dohody, vrátane stiahnutia všetkých súdnych žalôb oboma stranami. Nexis Fibers bol takýto návrh podľa výkonného riaditeľa pripravený akceptovať.

Epidemiológ sa neriadil vlastnými pokynmi. Počas karantény ho navštívila milenka
Radil britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi ako čo najlepšie nasadiť protikoronavírusové opatrenia. Profesor Neil Ferguson však sám nedodržiaval zákaz vychádzania. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Na následnom spoločnom rokovaní ale Chemes podľa Kučeravého spochybnil dva z týchto štyroch návrhov. Týkali sa platenia nielen spotrebovanej, ale aj nespotrebovanej energie a tiež vzájomnej kompenzácie predchádzajúcich období od roku 2017. „To chceli zahrnúť do generálneho vysporiadania,“ uviedol Kučeravý.

Zástupcov Nexis Fibers následne požiadali o stanovisko k návrhu, ktorý im predložili ešte pred rokovaním na ministerstve. Informáciu o chystanej odstávke potom spoločnosť dostala ešte predtým, ako sa k návrhu stihla vyjadriť.

Ako dodal Kučeravý, majiteľ spoločnosti Nexis Fibers Ivo Bezloja adresoval v tejto súvislosti otvorený list predsedovi vlády SR a ministrovi vnútra SR, v ktorom okrem iného poukázal na protiprávnosť chystaného postupu Chemesu.

Epidemiológ sa neriadil vlastnými pokynmi. Počas karantény ho navštívila milenka
Radil britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi ako čo najlepšie nasadiť protikoronavírusové opatrenia. Profesor Neil Ferguson však sám nedodržiaval zákaz vychádzania. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Ten je ako v dvojstranovom liste píše „v rozpore s vykonateľným súdnym rozhodnutím, v rozpore so zmluvnými záväzkami opakovane potvrdenými súdmi, v rozpore so zákonmi, v rozpore s poctivým obchodným stykom a zbytkami elementárnej slušnosti voči stovkám rodín, ktorých pracovné miesta ohrozuje“.

Spoločnosť Chemes, a.s. Humenné vlastní priemyselný park, v ktorom sídli firma Nexis Fibers. Tá podľa Chemesu riadne neplatí za dodané energie a média, preto ju v piatok 17. apríla odstavil od ich dodávok. Nexis ale tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že nemá voči Chemesu žiadne finančné záväzky po lehote splatnosti a za energie a médiá v rokoch 2019 a 2020 zaplatil naopak o milión eur viac, ako odobral.

Raši viní Remišovú z rodinkárstva
Bývalý podpredseda vlády pre investície a informatizáciu verejne obvinil svoju nástupkyňu z pretvárania Úradu podpredsedu vlády na stranícku bunku. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Firma musela po odstavení od energií dočasne prerušiť výrobu, hoci ešte 14. apríla získala záväzné neodkladné opatrenie súdu, ktorý uložil spoločnosti Chemes povinnosť zabezpečiť nerušenú a priebežnú dodávku energií a médií na základe týždenných zálohových platieb. To sa však nestalo a zamestnanci Nexis Fibers zostali od pondelka 20. apríla doma, pričom poberali 60 percent platu.

Spoločnosť v dôsledku týchto udalostí ohlásila 27. apríla hromadné prepúšťanie, ktoré by sa malo týkať všetkých takmer 400 zamestnancov. Po rokovaniach s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom Chemes 30. apríla dočasne obnovil dodávky energií pre Nexis. Ako informoval minister, pôvodne sa tak malo stať na dva týždne do 15. mája s tým, že o vzájomnej dohode na cenách energií budú spoločnosti ďalej rokovať, pričom sám ponúkol úlohu mediátora.

Vo štvrtok pribudlo desať prípadov nákazy koronavírusom
Spolu sa vyliečilo už 905 osôb. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | SITA