Drastické opatrenie: Predčasne narodené deti a ich mamy nemôžu byť spolu
06 | 05 | 2020 I Natália Sollárová

Mamy predčasne narodených detí sú kvôli pandémii už niekoľko týždňov bez svojich potomkov. Organizácia Ženské kruhy žiada o riešenie situácie a adresuje otvorený list.  


Mimovládna organizácia Ženské kruhy upozornila, že rodičia predčasne narodených detí nemajú počas pandémie možnosť byť so svojimi deťmi v prípade, že je potrebná ich zdravotná starostlivosť.

Organizácii sa ozvalo viacero žien, ktoré sú v situácii, že svoje deti nevideli už niekoľko týždňov. Niektoré z nich prinášajú o tejto skúsenosti i svedectvá. Na stránke Ženských kruhov napríklad zverejnila svoj príbeh mamička Denisa, ktorej syn je už 6 týždňov v nemocnici sám.

Synček sa jej narodil 11. februára. Snažila sa s ním pri inkubátore tráviť čo najviac času, 17. marca ale musela uvoľniť lôžko a odísť domov. Sama. Ako píše, toto rozhodnutie nemocnice bolo pre ňu zdrvujúce a poznačilo ju.

„Odchod bol psychicky veľmi vyčerpávajúci. Odchádzate preč od dieťaťa s pocitom, že ho ešte dlho neuvidíte. Bude dieťa ešte vnímať mňa – ako matku – ak sa stretneme po mesiaci?“ uvádza vo svojom emotívnom príbehu. „Namiesto objatia som odišla domov s prázdnou náručou a s hlavou plnou otázok.“

OSN varuje, že hospodársky pokles by mohol v roku 2020 zabiť státisíce detí
Státisíce detí môžu tento rok zomrieť v dôsledku globálnej ekonomickej krízy zapríčinenej pandémiou a ďalšie desiatky miliónov detí môže upadnúť do extrémnej chudoby, cituje portál Reuters varovania OSN. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Organizácia Ženské kruhy sa na problém žien a ich detí rozhodla upozorniť aj prostredníctvom otvoreného listu uverejneného v utorok na blogu Denníka N, ktorý adresovali prezidentke Zuzane Čaputovej, premiérovi Igorovi Matovičovi, predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi, ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu, hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, ombudsmanke Márii Patakyovej i príslušným zdravotníckym zariadeniam.

Z listu vyplýva, že mnohé matky nemali so svojimi deťmi žiadny osobný kontakt už 6 týždňov, čo znamená, že sa im nemôžu prihovárať, držať ich, dojčiť, či poskytovať im vedecky overenú starostlivosť klokankovaním. O zdravotnom stave svojho dieťatka sa môžu telefonicky informovať iba raz denne.

Mimovládka ďalej uvádza, že fotky, ktoré rodičom posiela zdravotnícky personál, sú slabou náhradou skutočného kontaktu. Ženy, ktoré organizáciu kontaktovali sú psychicky zdrvené tým, že svoje deti už týždne nevideli a ešte ďalšie týždne neuvidia, pokiaľ sa tieto opatrenia nezmenia. Pýtajú sa, či sú takéto opatrenia nevyhnutné a aká je prax v zahraničí.

Vedci tvrdia, že izoláciu môžeme zvládnuť podobne ako deti v "polepšovni"
Ľudia dnes žijú v režime, ktorý sa v niečom podobá "polepšovni". Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | TASR


Rozhodnutie o zákaze návštev vydal na Slovensku hlavný hygienik. Mnohé nemocnice na jeho základe zakázali prístup rodičom ku svojim deťom, čím došlo k hrubému zásahu do povinností a práv rodičov, rovnako aj do práv hospitalizovaných detí.

Zástupcovia organizácie to vnímajú ako nesmierne necitlivé až kruté opatrenie so závažnými dopadmi na zdravie detí a psychické zdravie rodičov i celých rodín. Okrem toho, v prípade predčasne narodených detí to prináša závažné zdravotné riziká. Separácia matky od dieťaťa môže zvýšiť riziko úmrtia, predlžuje dobu hospitalizácie a zvyšuje aj chorobnosť detí.

Ženské kruhy upozorňujú, že rodič alebo zákonný zástupca dieťaťa nie je návšteva. Charta práv hospitalizovaných detí hovorí o práve na prítomnosť rodičov alebo zákonného zástupcu a jeho či jej aktívnej účasti.

Žiadajú preto o také zadefinovanie protiepidemiologických opatrení, aby nedochádzalo k poškodzovaniu zdravia detí a aby sa nezasahovalo do práv a povinností rodičov i do práv samotných detí.

Rodičia, dajte pozor na to, aký dlhý čas trávia vaše deti s mobilom
Najmä v čase pandémie, keď vaše ratolesti nechodia do školy, treba odsledovať, ako dlho používajú mobilné zariadenia a siete. Stále totiž nie je jasné, či sú bezpečné, keďže testovanie vplyvu na deti nebolo nikdy realizované. Informoval o tom... Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová