OSN varuje, že hospodársky pokles by mohol v roku 2020 zabiť státisíce detí
17 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Státisíce detí môžu tento rok zomrieť v dôsledku globálnej ekonomickej krízy zapríčinenej pandémiou a ďalšie desiatky miliónov detí môže upadnúť do extrémnej chudoby, cituje portál Reuters varovania OSN.


Organizácia spojených národov (OSN) v správe o riziku tiež uviedla, že takmer 369 miliónov detí v 143 krajinách, ktoré sa bežne spoliehajú na školské stravovanie ako spoľahlivý zdroj dennej výživy, bolo počas pandémie nútených hľadať potravu inde.

„Teraz musíme hlavne konať a vyriešiť každú z týchto hrozieb, najmä kvôli naším deťom,“ uviedol generálny tajomník OSN Antonio Guterres. „Lídri musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby zmiernili dopad pandémie. To, čo začalo ako ohrozenie verejného zdravia, prešlo do obrovskej skúšky globálneho sľubu, že nikto nezostane pozadu.“

Desiatky migrantov v nemeckých a francúzskych azylových domoch je infikovaných koronavírusom
U desiatok žiadateľov o azyl v prijímacích strediskách pre migrantov vo Francúzsku a Nemecku boli potvrdené prípady infekcie COVID-19, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Nový koronavírus, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, sa prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan koncom minulého roka. Podľa správy agentúry Reuters zatiaľ nakazil viac ako 2 milióny ľudí a zabil asi 138 000 ľudí v 213 krajinách.

V porovnaní s dospelými sú u detí infikovaných koronavírusom menej pravdepodobné príznaky, ako aj menšia pravdepodobnosť úmrtia, naznačujú výskumy z USA a Číny.

Správa OSN však varovala, že „hospodárske ťažkosti, ktorým čelia rodiny v dôsledku globálneho hospodárskeho poklesu, by mohli viesť k ďalším úmrtiam stoviek tisíc detí ešte v tomto roku, čo by zvrátilo posledné 2 až 3 roky pokroku pri znižovaní detskej úmrtnosti."

Rusko tvrdí, že je pripravené rokovať s USA o nadzvukových raketách
Rusko je pripravené diskutovať so Spojenými štátmi o nadzvukových raketách a iných otázkach ohľadom kontroly zbraní v rámci širších diskusií o strategickej stabilite, uviedol v utorok minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Keď sa podniky zatvorili a viac ako miliarde ľudom bolo nariadené ostať doma, aby sa zabránilo šíreniu vírusu, Medzinárodný menový fond predpovedal, že svet by tento rok mohol utrpieť najstrmší ekonomický pokles od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch.

Organizácia spojených národov uviedla, že podľa odhadov by sa v tomto roku mohlo v dôsledku koronakrízy dostať do extrémnej chudoby 42 - 66 miliónov detí.

Správa OSN o deťoch tiež uviedla, že 188 krajín zaviedlo celoštátne školské zatváranie, ktoré ovplyvnilo viac ako 1,5 miliardy detí.  „Potenciálne straty, ktoré môžu vzniknúť pri dnešnej mladej generácii a ich mentálnom rozvoji, je veľmi ťažké predpovedať,“ píše sa v správe.

Policajný štát: Britskí policajti žiadajú o právo neohlásene vtrhnúť do domácností, aby zabránili zhromaždeniam
Britská polícia požaduje rozšírenie právomocí na presadzovanie pravidiel karantény vrátane oprávnenia násilne vstupovať do súkromných rezidencií podozrivých z organizovania zakázaných zhromaždení, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka