Dvaja občania USA zadržaní po neúspešnom pokuse o štátny prevrat vo Venezuele
06 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Misia zameraná na „oslobodenie Venezuely“ únosom prezidenta Nicolasa Madura skončila zabitím ôsmich ľudí neďaleko Caracasu.


Dvaja americkí občania, ktorých zatkli vo Venezuele kvôli údajnému zapojeniu sa do neúspešného pokusu o štátny prevrat, boli menovaní bývalým americkým vojakom, píše news.sky.com

Jordan Goudreau, bývalý Zelený baret, povedal, že Luke Denman a Aaron Berry boli súčasťou operácie Gideon zameranej na „oslobodenie Venezuely“ zatknutím prezidenta Nicolasa Madura.

Podľa vyjadrenia Goudreaua túto operáciu údajne financoval vodca venezuelskej opozície Juan Guaido, ktorý je podporovaný Spojenými štátmi.

Počas operácie zahynulo osem ľudí na pláži v blízkosti prístavného mesta La Guaira - neďaleko hlavného mesta Caracas. Osem ďalších ( vrátane Denmana a Berryho ) bolo zatknutých po tejto operácii. Zábery na Twitteri a v štátnej televízii údajne ukazujú zadržaných ľudí krátko po razií.

Putin udelil Kimovi pamätnú medailu víťazstva vo vojne
Kim Čong-un dostal ocenenie za svoju úlohu pri zachovávaní pamiatky sovietskych vojakov, ktorí padli na území Severnej Kórey. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | TASR


Počas vystúpenia v televízií Maduro povedal, že orgány zatkli 13 „teroristov“ zapojených do pokusu o prevrat. Ukázal pasy ktoré označil za americké spolu s ďalšími identifikačnými preukazmi, ktoré patria Berrymu a Denmanovi.

„Hrali sa na Ramba,“ povedal. "Hrali sa na hrdinov."

Goudreau, ktorý riadi bezpečnostnú spoločnosť s názvom Sivercorps USA, sa identifikoval ako organizátor operácie a povedal agentúre Reuters, že sa do tohto procesu zapojili aj Berry a Denman. Venezuelskí predstavitelia obvinili USA a susednú Kolumbiu, odkiaľ žoldnieri vyrazili, z pokusu o prevrat. Obe krajiny tieto obvinenia odmietli. Ministerstvo zahraničných vecí USA sa tiež nevyjadrilo k údajnému zapojeniu občanov USA.



Venezuelský generálny prokurátor Tarek William Saab povedal, že armáda zadržala 114 podozrivých osôb z pokusu o útok, pričom ďalej pátra po ďalších 92 osobách. Viac ako 25 000 vojakov pomáha pri hľadaní ďalších rebelov pôsobiacich v krajine.

USA uvalili prísne ekonomické sankcie proti Venezuele v snahe zosadiť Madura, ktorý je obvinený z manipulovania volieb v roku 2018.

Vyšetrujú laboratórium vo Wu-chane
Spravodajská komunita oficiálne vylúčila informáciu, že koronavírus bol „vyrobený človekom“ alebo „geneticky modifikovaný“, píše breitbart.com. Nevylúčila však možnosť, že vírus neúmyselne unikol z laboratória vo Wu-chane, kde vedci študovali... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka