Bezplatné cestovanie vlakmi pre seniorov sa rušiť nebude, rozhodol minister dopravy a výstavby
06 | 05 | 2020 I SITA

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) rozhodol, že bezplatná vlaková preprava pre seniorov sa rušiť nebude.


Zdôvodnil to priaznivým vývojom pandémie koronavírusu na Slovensku a postupným uvoľňovaním opatrení proti šíreniu nákazy. "Mám z toho úprimnú radosť a teší ma, že po dlhých týždňoch sa naše životy pomaličky začínajú vracať do normálu," informoval Doležal na sociálnej sieti.

Rezort dopravy pôvodne uvažoval o dočasnom pozastavení bezplatnej železničnej prepravy dôchodcov na odporúčanie Ústredného krízového štábu SR vzhľadom na ich zvýšený počet vo vlakoch. V závere apríla tento zámer oddialil po prehodnotení vývoja epidemiologickej situácie a na základe dohody predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a premiéra Igora Matoviča.

Začína 2. a 3. fáza otvárania prevádzok, otvoriť môžu aj malé nákupné centrá
06 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Išlo len o návrh na čas nevyhnutný pre zabránenie šírenia nového koronavírusu. Hlavným dôvodom boli príliš vysoké čísla práve tejto skupiny cestujúcich vo vlakoch, pričom rádovo išlo o tisícky," informoval vtedy agentúru SITA rezortný hovorca Ivan Rudolf. Ak by sa počet dôchodcov vo vlakoch v najbližších dňoch dramaticky neznížil, ministerstvo chcelo pristúpiť k tomuto dočasnému opatreniu.

Bezplatná vlaková preprava žiakov a študentov je dočasne pozastavená do odvolania už od 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl. Žiaci a študenti podľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., v jej vlakoch od 1. apríla cestujú so zľavou 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede.

Štátna karanténa môže byť protiústavná, nariadenie je možno nezákonné
Oficiálne dokumenty týkajúce sa nariadenia, ktoré prikazuje uzatvorenie hraníc a povinnú štátnu karanténu, nie sú k dispozícií. Nie je jasné, kto takéto nariadenie vydal, a nedá sa dopátrať ani k jeho plnému zneniu. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok