Voľbou Lipšica za generálneho prokurátora by Matovič legitimizoval Pentu
05 | 05 | 2020 I Aneta Leitmanová

Lipšic s Matovičom budú spolu krásne mocensko-autoritárske duo.


Po tom, ako si vládna koalícia presadila väčší vplyv ministra vnútra pri voľbe policajného prezidenta, je na stole ďalšia nevkusná snaha o politizáciu moci. Úvahy o Danielovi Lipšicovi ako kandidátovi na generálneho prokurátora sú tak ďaleko za hranicou, že tam ani hygienici nedovidia.

V prvom rade, hlava prokuratúry by mala byť nezávislá. A to sa o Lipšicovi, ktorý bol na spoločnej kandidátke za koalíciu OĽaNO – NOVA povedať nedá. Jasne tak z toho vytŕča snaha obsadiť jeden z najdôležitejších postov, kde sa rozhoduje aj o (ne)stíhaní politikov svojim človekom.

Možno by sa nad tým dali prižmúriť obe oči, ak by kandidát bol morálne pevný. Sám Lipšic však ako dlhoročný kritik a nepriateľ finančnej skupiny Penta zobral ako advokát zákazku za zastupovanie firmy Mecom, ktorá patrí do portfólia finančných oligarchov. Ukázal tak, že za peniaze sa dá kúpiť všetko, aj samotný Lipšic. Zastupovanie predtým nenávidených „žralokov“ totiž mohol kľudne odmietnuť, čo sa ale nestalo.

Konšpirátori.sk sú vyslovene boľševický projekt, hovorí Baránek
Rozhovor s Jánom Baránkom priniesol Denník S Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Redakcia HD


Akúsi výhradu vo svedomí si totiž môžu uplatňovať nielen lekári, ale aj advokát výberom svojich klientov. A mnohí to urobili. Týmto samozrejme neprejudikujeme akékoľvek hodnotenie praktík, ktoré ona finančná skupina používa, urobil to však x-krát sám Lipšic. A tým, že im potom išiel ako advokát ochotne poslúžiť, svoje postoje a „svedomie“ totálne poprel. Až sa na jazyk tisne otázka, urobil by tak aj v kauze Gorila?

Tak či tak, Matovič svojím presadzovaním Lipšica, ku ktorému neoddeliteľne patrí aj jeho advokátska história, de facto legitimizuje aj Pentu, ktorú Lipšic tak ochotne zastupoval. Ako potom máme vnímať premiérove rečičky o odstránení korupcie, ak je Penta vnímaná ako jeden z jej symbolov? Ako máme vnímať Matovičove deklarácie o právnom štáte, keď je kvôli Lipšicovi ochotný meniť aj zákon, aby jeho kamarát vôbec mohol na tento post kandidovať?

Je to jednoducho obyčajné farizejstvo. Premiér sa už prezradil napríklad aj pri navrhnutí sudcov ako kandidátov do súdnej rady napriek tomu, že v programovom vyhlásení vlády je zakotvený presný opak návrhov na kandidátov. Z tohto pohľadu je nominácia Lipšica vlastne v poriadku. Lebo Matovič je ešte morálne flexibilnejší ako jeho kandidát. Spolu budú krásne farizejsko-mocensko-autoritárske duo. A možno sa im do trojky pridá na pozadí ešte aj Haščák.

Dohoda medzi vedením WHO, Európskou úniou a Gatesovou nadáciou je zmluvou na riadenie katastrof
Komentár Alexandra Mezyaeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Iveta Machová