V boji o biofirmu hrala rolu aj sudkyňa z Kočnerovej Threemy či zadržaný exfunkcionár PPA
04 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

V sľubne rozbehnutej firme na výrobu biopotravín s tržbami takmer tri milióny eur s názvom Ekotrend sa objavili viaceré známe mená.


Aktuality.sk, ktoré popísali príbeh tejto firmy, spomínajú expartnera Penty Jozefa Špirka, ale aj niekdajšieho výkonného riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomíra Partiku, aktuálne stíhaného vo väzbe pre zločin brania úplatku (nedávne policajné akcie Dobytkár a Búrka, zamerané na zadržanie vysokých štátnych funkcionárov či sudcov podozrivých z korupcie).

Ďalšou osobou, ktorú menuje portál, je sudkyňa Katarína Bartalská. Tú Marian Kočner v Threeme označoval za jednu zo svojich sudkýň - po podozreniach zo spolupráce s ním sa načas tiež ocitla vo väzbe. Aj keď spojitosť s Kočnernom odmieta, priateľské vzťahy s Monikou Jankovskou či jej sestrou, sudkyňou Andreou Haitovou nepoprela. Aktuality.sk ešte dodávajú, že práve Bartalská uznala reštrukturalizáciu Váhostavu. Juraj Široký tak neprišiel o podnik ani o profit z ďalších štátnych zákaziek.

Späť ale k firme na výrobu biopotravín Ekotrend. Vznikla v roku 2001 a založil ju Dušan Janovíček, konateľom sa stal Vladimír Hradský. Vyrábali špaldovú krupicu, špaldové celozrnné tyčinky, tarhoňu aj cestoviny. Postupne zvyšovali tržby na viac než milión eur ročne. Začiatkom roka 2013 sa však spustil sled nepríjemných udalostí.

Advokátka v kauze Kočnerova Threema čelí disciplinárke
Eva Timár Myjavcová mala na objednávku písať rozsudky pre sudcov; skončila v rukách polície. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Väčšinový vlastník Ekotrendu – družstvo Poriadie sa dostalo do finančných problémov, a to kvôli tomu, že mu škandálmi opradená PPA nevyplatila schválenú dotáciu 740-tisíc eur. Prečo sa tak stalo, súčasné vedenie štátnej agentúry nevedelo priblížiť.

Na scéne sa mal objaviť Špirko a vtedajší výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika. „Podľa vlastných slov Ing. Jozefa Špirka, Partika je jeho dobrý priateľ. (...) Vtedy som od Ing. Jozefa Špirka dostal informáciu, že zadržanú platbu 740-tisíc eur dokáže vybaviť,“ citovali Aktuality.sk vtedajšieho predsedu družstva Poriadie Vladimíra Hradského zo stanoviska pre políciu o udalostiach z roku 2013.

Prípad Ekotrendu Myjava sa začal hýbať až v roku 2017. Firma už čelila konkurznému konaniu. Konkurzný správca Róbert Antal sa obrátil na bratislavský súd so žiadosťou o stiahnutie žaloby. Ekotrendu Myjava by tým znemožnil pokračovať v spore o podstate veci – či bol postup týkajúci sa zadlženia spoločnosti zákonný. Zakladateľ firmy Janovíček sa domáhal, aby bol tiež účastníkom konania, no neúspešne.

A tu nastupuje sudkyňa Bartalská, ktorá konanie 2. marca 2019 zastavila s tým, že Janovíčka nepripustila, ani mu vraj neoznámila rozhodnutie. Janovíček v odvolaní k verdiktu napísal: „Súd konanie v tejto právnej veci zastavil bez vedomia a súhlasu intervenienta.“ Stalo sa to deň predtým, ako polícia v rámci akcie Hmla zadržala 13 sudcov vrátane Bartalskej. Obvinení boli z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu či marenia spravodlivosti.

Kočner mal zrejme spoločné obchodné záujmy aj s Babišom
Medzičlánkom medzi mafiánom a českým premiérom je bývalý smerácky minister Pavol Pavlis. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Konkurz na majetok Ekotrendu Myjava vyhlásil Okresný súd v Banskej Bystrici, kam spoločnosť načas presunula sídlo. S pohľadávkou sa prihlásil aj GB management. Konkurzné konanie sa začalo v novembri 2015. Vtedajší právny zástupca Ekotrendu na súdnu výzvu nereagoval. Sudkyňa Zuzana Antalová tak vyhlásila konkurz.

Správcom sa stal Miloš Levrinc, ten však pohľadávky poprel. Prípad sa presunul k sudkyni Ľubici Mojžišovej, začiatkom roka 2016 priznala GB managementu hlasovacie práva. Po otázke portálu Aktuality.sk, prečo tak rozhodla, keď na bratislavskom súde ešte nebol rozhodnutý spor o zákonnosti úverov od GB managementu a správca Levrinc pohľadávky poprel, redakciu odkázala na svoje rozhodnutie.

V ňom tvrdí: „pohľadávka popretého veriteľa existuje“, ale zároveň píše" „sporná je jej výška a právny dôvod vzniku“.

Kočner spáva dobre. Aký je jeho psychologický profil?
Motívom objednania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice mohol byť podľa znalkyne pocit ohrozenia. Informácie o psychologickom posudku Mariana Kočnera, ktorý je prezentovaný aj ako dôkaz na hlavnom pojednávaní, priniesol Denník N. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Natália Sollárová