Kočner mal zrejme spoločné obchodné záujmy aj s Babišom
29 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Medzičlánkom medzi mafiánom a českým premiérom je bývalý smerácky minister Pavol Pavlis. 


Aktuality.sk zverejnili správu, v ktorej sa opierajú o dve vety z komunikácie Mariana Kočnera a bývalého zaťa Christiana Ellula, maltského právnika. Naznačujú spoločné obchodné záujmy s Andrejom Babišom. Ellul písal Kočnerovi 1. marca 2018: „Môžeš povedať Pechovi, že s tým už nemám nič spoločné. Nechcem mať nič spoločné s IFGL, Port Services, ani inými tvojimi spoločnosťami na Slovensku.“

Portál tvrdí, že Ellul chcel vycúvať zo spoločných biznisov s mafiánom Kočnerom po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Je hotovo

O deň neskôr dostal Ellul odpoveď od Kočnera: „Hallo. 30.10. 2017 začiatok likvidácie Port service. 30.5. je hotovo.“ Okresný súd Bratislava I vymazal spoločnosť Port Service z obchodného registra k 21. júlu 2018. Je jasné, že Kočner vedel o pozadí likvidácie firmy.

Akú rolu hrá teda v tomto celom český premiér Andrej Babiš? Vlastníkom spoločnosti Port Service, a. s. bola v minulosti iná firma, a síce Port Service Bratislava. Tá má na starosti nakladanie a vykladanie hnojív v bratislavskom prístave pre Babišove Duslo Šaľa. V pozdarí firmy Port Service, a. s. bola podľa portálu Aktuality.sk trojica podnikateľov – smerák Pavol Pavlis (cez firmu Fin-Mark), Andrej Babiš (cez firmu Imoba) a rakúsky biznismen Hubert Mierka. Neskôr ho vystriedala iná firma.

Rozoštvávate! Koronavírus je chrípka? Pýta sa Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) sa vo svojom pravidelnom video zhrnutí, ktoré bolo zverejnené na parlamentnilisty.cz, rozhovoril nielen o pandémii koronavírusu. Hovoril okrem iného aj o tom, že je vláda kritizovaná za zmätky s opatreniami. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Spoločnosť Port Service Bratislava sa tiež snažila privatizovať štátnu firmu Slovenské plavby a prístavy. Avšak neúspešne, Fond národného majetku (FNM) ju zo súťaže vylúčil pre úverový prísľub, ktorému neuverili. Podnikatelia v roku 2002 zažalovali FNM o ušlý zisk. Žalobu cez svoju firmu podpísal Pavol Pavlis, dokopy išlo o 60 miliónov eur.
Nastupuje karibská schránka

Práve Pavlis sa neskôr stal členom Dozornej rady FNM. Firme Port Service pritom požičal v roku 2006 na zaplatenie súdneho poplatku 22-tisíc eur. Zároveň pre Aktuality.sk potvrdil, že firmu Port Service predali za symbolickú jednu korunu. Majiteľkou sa stala karibská schránka Castelo Holdings.

Portál Aktuality.sk ešte píše, že Pavlis sa tak firmy zbavil len pár dní pred parlamentnými voľbami v roku 2006. O šesť rokov neskôr sa stal štátnym tajomníkom v rezorte hospodárstva, o ďalšie dva roky už bol ministrom.

Prípad žaloby firmy Port Service voči FNM vyplával aj na povrch v roku 2015. Pavlisa sa však vtedy zastal premiér Robert Fico, keďže už minister nefiguroval v pozadí spoločnosti Port Service, respektíve karibskej schránky Castelo Holdings.

Pavlis neustál až ďalšiu kauzu, spojenú s tendrom na upratovanie. Musel odstúpiť z funkcie ministra hospodárstva.

Advokátka v kauze Kočnerova Threema čelí disciplinárke
Eva Timár Myjavcová mala na objednávku písať rozsudky pre sudcov; skončila v rukách polície. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová