Dopyt po zlate prudko v prvom štvrťroku raketovo stúpol o 80%
01 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Celosvetový investičný dopyt po zlate stúpol v prvom štvrťroku na štvorročné maximum 539,6 metrických ton, keďže investori hľadajú uprostred pandémie bezpečné aktíva, informuje portál RT.


Svetová rada pre zlato (WGC) v správe uviedla, že pandémia je jediným väčším faktorom, ktorý ovplyvňuje dopyt po zlate.

V správe sa uvádza, že prílev 298 metrických ton, ktoré sú podporované fondom ETF, vytlačil globálne podiely v týchto produktoch na rekordné maximum 3 185 metrických ton za štvrťrok. Celkový globálny dopyt po zlate v prvom štvrťroku bol 1 083,8 metrických ton, čo je o jedno percento viac ako v rovnakom období minulého roka.

WGC tiež uviedla, že celkové investície do tehiel a mincí klesli na 241,6 metrických ton, pretože 19% pokles dopytu po tehlách (150,4 metrických ton) premohol prudký nárast dopytu po zlatých minciach (až 36 percent) v dôsledku nákupu od bezpečných západných retailových investorov.

Fyzické zlato je „dokonalým zabezpečením“ proti všetkým rizikám a zlyhaniu finančného systému
Počas toho ako investori hľadajú v tejto kríze bezpečné aktíva, analytici tvrdia, že zlato je „dokonalým zabezpečením“ a predpokladajú nárast jeho ceny, informuje portál RT, ktorý spravil rozhovor s Claudiom Grassom, švajčiarskym poradcom pre drahé... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Dopyt po šperkoch bol „prekvapivo“ obzvlášť zasiahnutý, pričom medziročný pokles štvrťročného dopytu bol takmer o 40 percent.

Centrálne banky aj naďalej nakupovali zlato vo významných množstvách, aj keď za nižšie sadzby, ako v prvom štvrťroku 2019. Čisté nákupy dosiahli 145 ton. Covid-19 tiež spôsobil prerušenie dodávok zlata, pričom ťažba klesla na päťročné minimum 795,8 metrických ton.

Ekonómovia predpokladajú, že cena zlata v blízkej budúcnosti dosiahne rekordnú úroveň.

„Fed nemôže tlačiť zlato:“ Bank of America očakáva prudký nárast cien zlata
V čase slabého hospodárskeho rastu a zvýšenej volatility trhu analytici tvrdia, že cena zlata je na vzostupe. Podľa Bank of America má drahý kov zdražieť o 78 percent, pričom dosiahne cenu 3000 dolárov za uncu za 18 mesiacov, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár