„Fed nemôže tlačiť zlato:“ Bank of America očakáva prudký nárast cien zlata
22 | 04 | 2020 I Marek Molnár

V čase slabého hospodárskeho rastu a zvýšenej volatility trhu analytici tvrdia, že cena zlata je na vzostupe. Podľa Bank of America má drahý kov zdražieť o 78 percent, pričom dosiahne cenu 3000 dolárov za uncu za 18 mesiacov, informuje portál RT.


„Pri prudkom poklese kontraktov, náraste fiškálnych výdavkov a zdvojnásobení súvah centrálnej banky, by sa mohli fiatové meny dostať pod tlak. A investori sa budú sústrediť na zlato,“ uviedli bankoví analytici a dodali, že Federálny rezervný systém USA poskytol dostatočný impulz na zvýšenie investičného dopytu a cien.

Analytici varovali, že bilancia Federálneho rezervného systému ako percentuálny podiel HDP sa môže tento rok zvýšiť o 20 až 40 percent. Poukázali tiež na to, že Fed „nemôže tlačiť zlato.“

„Okrem tradičných základov ponuky a dopytu po zlate je finančná represia v mimoriadnom meradle. Sadzby v USA a väčších ekonomík krajín G-10 budú pravdepodobne veľmi dlho pod nulou, pretože centrálne banky sa budú snažiť posunúť infláciu,“ ďalej poznamenali analytici.

Druhá vlna koronavírusu bude pravdepodobne ešte ničivejšia
Aj keď štáty postupujú vpred s plánmi na opätovné otvorenie svojich hospodárstiev, riaditeľ centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok varoval, že druhá vlna nového koronavírusu bude omnoho hrošia, pretože sa pravdepodobne zhoduje so začiatkom... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ceny zlata zaznamenali prudkú zmenu na konci septembra 2018, keď sa s drahým kovom obchodovalo za 1 465,70 dolárov. Odvtedy cena vzrástla o 15 percent na 1 689,60 dolárov. Najvyššia cena sa dosiahla v stredu, keď sa obchodovalo za 1700 dolárov za uncu.

Trh so zlatom má podľa Bank of America ešte väčší potenciál. "Spúšťačom v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov by mohlo byť ďalšie predĺženie bezpečnostných obmedzení týkajúce sa Covid-19 ," uviedla.

Pandémia koronavírusu „spôsobí hladomor biblických rozmerov“
Vlády musia konať teraz, aby uchránili 265 miliónov ľudí pred hladom, varuje šéf Svetového potravinového programu. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka