Americkí boháči znásobili svoje majetky aj počas pandémie
01 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Superbohatí ľudia v Amerike si podchytili zákonodarnú a výkonnú moc a určujú, ktoré zákony sa prijímajú.  Vzniklo aj nové odvetvie „ochrany majetku“, kde miliardári platia za vyhýbanie sa daniam.


Desiatky miliónov Američanov prišli počas koronavírusovej pandémie o prácu, no tí najbohatší dosiahli o 282 miliárd dolárov vyššie čisté imanie za necelých 23 dní. A to aj napriek očakávanému prepadu americkej ekonomiky v tomto štvrťroku o 40 percent. Informácie zo správy Inštitútu pre politické štúdie zverejnil web openiazoch.zoznam.sk.


Správa tiež poznamenáva, že v rokoch 1980 až 2020 sa daňové povinnosti miliardárov v USA znížili o 79 %. Merajú sa ako percento z majetku.  V roku 1990 bolo celkové bohatstvo amerických boháčov 240 miliárd dolárov. Dnes je to už 2,95 bilióna dolárov. Traja ľudia, šéf Amazonu Jeff Bezos, spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates a Warren Buffet z Berkshire Hathaway, vlastnia toľko bohatstva, ako spodná polovica všetkých amerických domácností dohromady.

Superbohatí podľa správy podchytili zákonodarnú a výkonnú moc a určujú, ktoré zákony sa prijímajú.  Poukazuje sa v nej na nové odvetvie „ochrany majetku“,  kde „miliardári platia milióny za vyhýbanie sa miliardám na daniach“, s tímami účtovníkov, právnikov, lobistov a správcov aktív, ktorí im pomáhajú skryť ich obrovské bohatstvo v daňových rajoch.

"V dôsledku toho sú nefunkčné sociálne programy a zníženie životnej úrovne a dokonca aj trvalý pokles strednej dĺžky života," tvrdí Alan MacLeod, ktorý napísal dve  knihy: Zlé správy z Venezuely: Dvadsať rokov fake news a Propaganda v informačnom veku.

Predošlé vedenie ministerstva obrany tajilo zmluvy s Bonulom za desiatky miliónov
Medzi rokmi 2014 až 2020 uzatvoril rezort obrany s SBS-kou nitrianskeho oligarchu Miroslava Bödöra desiatky zmlúv za 48 miliónov eur. Predošlé vedenie viedlo zmluvy s Bonulom v režime utajenia. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Za posledných päť týždňov požiadalo o dávku v nezamestnanosti 26,5 milióna Američanov. Tento počet  má naďalej dramaticky rásť. Web pripomína, že jedna tretina všetkých pracovníkov Amazonu v Arizone je zapísaná do potravinového programu, keď nemôžu dovoliť platiť si za jedlo.

Bohatstvo miliardárov a chudoba zvyšku sveta sú dve strany tej istej mince, čo sa ukázalo v čase pandémie koronavírusu. Dôvodom, prečo ľudia pracujú, ale nemôžu si dovoliť míňať, či dokonca ani kupovať jedlo, je, že ľudia ako Bezos majú viac bohatstva než niektoré krajiny, píše portál openiazoch.zoznam.sk.

"Väčšina mladých Američanov, ktorým je americký sen vzdialený, uprednostňuje socializmus pred kapitalizmom. Najnovšia správa, že miliardárska trieda sa počas obdobia intenzívneho hospodárskeho utrpenia smeje celou cestou do banky, pravdepodobne nezlepší ich náklonnosť ku kapitalizmu," uviedol Alan MacLeod.

Trump viní Čínu z podkopávania jeho znovuzvolenia
Americký prezident Donald Trump verí, že Čína „urobí všetko, čo bude v jej silách“, aby sa jej podarilo skaziť jeho prezidentské znovuzvolenie, pričom poukazuje na to, že Peking tají informácie o koronavíruse, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Marek Molnár