Predošlé vedenie ministerstva obrany tajilo zmluvy s Bonulom za desiatky miliónov
30 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Medzi rokmi 2014 až 2020 uzatvoril rezort obrany s SBS-kou nitrianskeho oligarchu Miroslava Bödöra desiatky zmlúv za 48 miliónov eur. Predošlé vedenie viedlo zmluvy s Bonulom v režime utajenia.


Až 33 zmlúv medzi bývalým vedením Ministerstva obrany a firmou Bonul zostalo mimo verejnej kontroly. 23 z nich patrí medzi utajované skutočnosti podľa zákona o utajovaných skutočnostiach, upozorňuje portál Aktuality.sk.


Na existenciu zmlúv v hodnote desiatok miliónov eur upozornil až rezort obrany pod novým vedením na čele s Jaroslavom Naďom (OĽaNO). Napriek tomu, že desať zmlúv nepodlieha utajeniu, nenachádzajú sa v centrálnom registri zmlúv.


Aktuality dopĺňajú, že 23 utajených zmlúv s Bödörovou firmou uzatvorila sekcia majetku a infraštruktúry pôsobiaca pod ministerstvom obrany. Podpísať ich mal národný riaditeľ pre infraštruktúru Jozef Drozd.


Vláda od 6. mája povolí konanie bohoslužieb. Účasť na nich však bude obmedzená vekom
V druhej fáze uvoľňovania opatrení v boji s koronavírusom, ktorá by mala byť spustená od 6. mája, vláda povolí aj bohoslužby. Nebudú však povolené pre osoby staršie ako 60 rokov. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Platí pritom, že zmluvy nachádzajúce sa v režime utajenia nebývajú spravidla uzavreté na základe verejného obstarávania. Informácie o súťažiach na tieto zákazky sa totiž nenachádzajú vo vestníku verejného obstarávania, je teda možné, že ich vyhlásenie prebehlo bez verejnej súťaže.


Príkladom utajenej zmluvy, ktorá však vôbec nespĺňa kritériá pre utajenie, je zmluva na nákup vrtuľníkov Black Hawk, ktorá nebola zverejnená ani po rozhodnutí súdu, že tak treba urobiť. Podobne zmluva na nákup stíhačiek. Ministerstvo ju nedalo ani Úradu pre verejné obstarávanie, ani po rozhodnutí Európskej komisie…,“ hovorí minister Naď.


V rovnakom režime sa nachádzajú aj zmluvy medzi rezortom obrany a oligarchom Miroslavom Bödörom. Aktuality pripomínajú, že jeho syn Norbert Bödör mal udržiavať intenzívne kontakty s Marianom Kočnerom a podľa Kočnerovej Threemy mal mať kontakty aj v najvyšších politických kruhoch.


AKTUÁLNE: Matovič avizoval možné skoršie otvorenie všetkých prevádzok na Slovensku
Vláda možno urýchli otváranie ekonomiky. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza