Ak Trump nepovedie svet, musia iní
30 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Biely dom vytvára vodcovské vákuum počas pandémie.


Najzávažnejšia udalosť, s ktorou sa musí USA za posledné desaťročia vyrovnať je jedinečne nevhodný prezident. V čase, keď by mal svet hľadať v Bielom dome múdrosť a vedenie, nájde tam iba charakteristickú zmes nekompetentnosti a nepoctivosti Donalda Trumpa. Jeho úvahy minulý týždeň o zničení vírusu požitím dezinfekčného prostriedku boli živnou pôdou pre komikov, píše bloomberg.com

Našťastie mnohí starostovia a guvernéri (aj keď nie všetci) čelia tejto výzve, podnikajú kroky, dbajú na vedu, komunikujú spoľahlivé informácie a vzájomne spolupracujú. Vo Washingtone Federálny rezervný systém uskutočnil rýchle a komplexné zásahy na podporu finančného systému. Dokonca aj Kongres, napriek svojej dysfunkcii, a neustálym partizánskym konfliktom konal rýchlejšie.

Jednou z predností federálneho systému vlády je, že má dostatočnú silu a hĺbku na to, aby pokračoval v práci, aj keď osoba na najvyššom mieste na to takpovediac nemá. Z medzinárodného hľadiska je však situácia veľmi znepokojujúca. Americké vzdanie sa vodcovstva počas krízy, ktorá si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu, je veľký zásah pre zahraničnú politiku USA.

Pandémia koronavírusu je globálnou núdzovou situáciou, ktorá si vyžaduje zosúladenie vlád vo vojne proti tejto chorobe. Ale to sa nestalo. Zdroje ( materiály, informácie, výskum ) sa mali zhromažďovať, aby sa zabránilo plytvaniu a duplicite, ale nedialo sa tak. V prípade potreby sa mala prediskutovať a schváliť kontrola vývozu medicínskeho vybavenia, namiesto toho krajiny ich vývoz jednostranne zakázali.

Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) a ďalšie agentúry by mali byť uznané za životne dôležité globálne aktíva a mali by byť personálne a finančne zabezpečené. Namiesto toho prezident Trump v snahe presunúť vinu z Bieleho domu oznámil, že WHO neposkytne žiadne finančné prostriedky.

Mexiko a EÚ dokončujú novú dohodu o voľnom obchode
Výsledkom štvorročných rokovaní je takmer všetok obchod s tovarom bez cla Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Neschopnosť prezidenta zohrávať vedúcu úlohu pri koordinácii globálnej reakcie má obrovskú cenu, ktorú možno vidieť v počte stratených pracovných miest a životov. Pred pandémiou, akciový trh maskoval hlboké ekonomické problémy ( vrátane slabých kapitálových investícií, nízkej miery rastu a rastúcej nerovnosti ), ktoré sa ešte vďaka Trumpovmu zavádzaniu kontraproduktívnych obchodné vojen a daňových politik zhoršili. Ak bude Trump pokračovať v útoku na globálny obchodný systém, ekonomická obnova ktorá príde bude pomalá a vlažná.

Všetky tieto problémy by mali byť v centre pozornosti prezidenta. Avšak nie sú ( keďže jeho posadnutosť mediálnym zaobchádzaním ho naplno zamestnáva ) a v mnohých ohľadoch jednoducho veci zhoršil. Ostatné vlády nedokážu zaplniť toto mocenské a líderské vákuum, no konajú v súlade s filantropickými a obchodnými spojencami na celom svete a robia čo môžu.

Napríklad: Európska únia, Komplexná a progresívna dohoda o partnerstve v Tichomorí a ďalšie regionálne snahy o spoluprácu a vzájomnú pomoc by mohli pomôcť vyplniť túto medzeru. Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a ďalšie môžu spolupracovať pri mobilizácii skupiny G 20. Čína by mohla pomôcť tým, že by poskytla odpustenie dlhov a dodávky zariadení pre rozvojové krajiny. Všetky tieto vlády by si mali uvedomiť, že ak sa Biely dom nachádza mimo hry, musia začať rýchlo spolupracovať.

Mimovládne organizácie a nadácie musia tiež urobiť viac. Aliancie spájajúce filantropické, podnikové a štátne a mestské úsilie v boji proti vírusu sú obzvlášť cenné. Nadácia Bill & Melinda Gates vynakladá vysoké prostriedky na vývoj vakcín a na pomoc v Afrike a južnej Ázii. Bloomberg Philanthropies začala prostredníctvom partnerstva s WHO iniciatívu na pomoc mestám pri zvládaní pandémie a na podporu zraniteľných krajín s nízkymi a strednými príjmami.

Trumpovo opovrhnutie medzinárodnou spoluprácou by malo vyburcovať vodcov v USA a na celom svete. Prezidentské vedenie sa samozrejme nemôže úplne nahradiť. Ale v čase vojny musíme bojovať s armádou, ktorú máme.

Desať dôvodov, prečo bude v roku 2020 „hospodárska kríza“ neodvrátiteľná
Zlé a riskantné trendy na peňažných trhoch sa vyskytovali už dávno pred Covid-19, čo veľmi pravdepodobne prispeje k hospodárskej kríze v tvare "L". Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka