Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
29 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Množstvo prípadov vírusu v USA prekročili 1 milión, píše bloomberg.com Singapur rozširuje zdravotnícke zariadenia a očakáva sa, že všetky tri banky mestského štátu prvýkrát od roku 2016 zaznamenajú pokles zisku. Austrálske podniky sa obávajú, hnevu z Číny lebo Canberra žiada preskúmanie pôvodu koronavírusovej pandémie. Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.
Aktuálne vírusové informácie

Množstvo prípadov v USA, prekročili 1 milión. Mesto New York oznámilo pokles počtu ľudí prijatých do nemocníc. Singapur rozširuje počet zdravotníckych zariadení, pretože počet nakazených vírusom sa už pohybuje približne na hranici 15 000, čo robí zo Singapuru najviac infikovanú krajinu Ázie. Francúzsko plánuje začať znovu otvárať obchody 11. mája. Počet nových infekcií v Nemecku po prvýkrát klesol pod 1 000. Vedúci čínski vedci tvrdili, že vírus nebude zničený, čím sa podporuje konsenzus, že patogén sa pravdepodobne vráti vo vlnách.
Trhy

Akcie v Ázii v stredu zažili zmiešaný štart. USA zaznamenali pokles akcií, ale dlhopisy stúpali. Dolár oslabil. Futures v Hongkongu poklesli, zatiaľ čo v Austrálii vzrástli. Nasdaq Composite ukončil dvojdňovú víťaznú sériu. Predbehli ho spoločnosti Facebook, Amazon.com a Netflix, pretože údaje naznačujú, že dôvera spotrebiteľov v USA klesla na najnižší bod od roku 2014.

Slovensko urobilo správnu vec, píšu o nás v zahraničí
Slovensko má najmenej úmrtí na nový koronavírus na počet obyvateľov v Európe. Správu priniesol portál Bloomberg. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Singapurský prepad

Očakáva sa, že všetky tri singapurské banky zaznamenajú pokles zisku prvýkrát od roku 2016, pričom vyčlenili hotovosť na prípadný nárast zlých úverov vyplývajúcich z hospodárskeho poklesu vyvolaného koronavírusom. DBS Group Holdings Ltd., najväčšia banka v krajine, môže zaznamenať najstrmší pokles zisku, zatiaľ čo Oversea-Chinese Banking Corp. má podľa očakávaní oznámiť najmenší pokles zisku. Negatívna situácia pre Singapurských veriteľov bude v tomto roku pretrvávať kvôli prudkému hospodárskemu poklesu v dôsledku pandémie, ktorá ochromuje výrobu, cestovný ruch a ďalšie služby.
Sporné rozhovory

Napätie sa medzi Austráliou a Čínou zvyšuje po tom, čo Canberra požiadala o nezávislé vyšetrovanie pôvodu pandémie koronavírusu, čo znepokojuje podniky v  krajine, ktorá je najviac závislá od Číny. Aj keď sa Austrália pripravuje na svoju prvú recesiu za takmer tri desaťročia, ministerka zahraničných vecí Marise Payne uviedla, že nezávislý tribunál s právomocami podobnými inšpektorom zbraní OSN by mal mať možnosť vstúpiť do Wu-chanu, kde sa vypuknutie choroby prvýkrát objavilo koncom minulého roka. Vyzvala tiež na nezávislé preskúmanie toho, ako Čína a Svetová zdravotnícka organizácia zvládli počiatočné fázy pandémie. Austrália tiež vyzvala na ukončenie predaja voľne žijúcich živočíchov na tzv. Mokrých trhoch. Toto je však rizikový krok keďže Čína zostáva najväčšou austrálskou vývoznou destináciou, pričom predaj železnej rudy, uhlia a potravín tvorí približne 137 miliárd dolárov.
Dividendy

42 miliárd dolárov v sľúbených výplatách najväčších čínskych bánk má silného obrancu - komunistickú stranu. Industrial & Commercial Bank of China Ltd. a tri ďalšie banky dávajú akcionárom viac ako 30% svojich ziskov za rok 2019, čo znamená, že priemerný dividendový výnos je vyšší ako 6%. To je takmer dvojnásobok toho, čo ponúkajú ich konkurenti v USA. Sú debaty o tom či banky, ktoré čelia biliónovým úverovými stratám ako následok koronavírusu by mali čínskym megaveriteľom ( vládnym vlastníkom ) vyplácať dividendy. Banky v Spojenom kráľovstve a Dánsku zrušili vyplácanie dividend, aby vyhoveli požiadavkám regulačných orgánov.

Je pravdepodobné, že vírus sa bude každý rok vracať
Čínski vedci tvrdia, že nový koronavírus nebude vyhubený, čím sa potvrdzuje celosvetový konsenzus, že patogén sa pravdepodobne vráti vo vlnách rovnako, ako chrípka. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Mário Martinka