Za Matečnej narastala korupcia. „Vymenili sa figúrky, systém zostal,“ hovorí exminister Zsolt Simon
25 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Bývalý minister hospodárstva Zsolt Simon (Maďarské fórum, predtým MOST-HÍD) hovoril o korupcii na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) už pred štyrmi rokmi. Korupcia v agentúre vyvrcholila v akcii „Dobytkár“. Hlavy padajú až teraz.


„Je verejným tajomstvom, že na PPA nič nevybavíte bez úplatkov. Farmári sa len o tom boja rozprávať, aby ich to nepoškodilo,“ hovoril Simon v roku 2016. Podľa Denníka E mal bývalý minister už v tej dobe upozorňovať nastupujúcu ministerku Gabrielu Matečnú, aby prečistila PPA.


NAKA pritom len nedávno zadržala bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha, ktorého do funkcie v roku 2016 dosadila práve Matečná. V súvislosti s kauzou „Dobytkár“ už bolo zadržaných viacero osôb pre podozrenie z korupcie a legalizovania príjmov z trestnej činnosti.


NAKA zadržala bývalého riaditeľa PPA J. Kožucha
Bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožcuha zadržali elitní policajti z NAKA. Zadržanie má súvisieť s kauzou Dobytkár, kde na úplatkoch za agrodotácie pretiekli milióny eur. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Simon v rozhovore pre Denník E pripomína, že Ľubomír Kropil, ktorý patrí do skupiny trestne stíhaných aktérov v kauze „Dobytkár“, si mal od roku 2012 na úplatkoch prilepšiť približne o 1,2 milióna eur. Zároveň doplnil, že podľa neho začal korupčný systém v PPA fungovať práve v tomto období.


Ja viem povedať len to, čo podľa novinárov vypovedal Kropil: oslovili farmára a povedali mu, že jeho projekt má šancu prejsť, ak zaplatí nejaké to všimné. Kto prikývol a zaplatil, tomu PPA žiadosť odobrila,“ hovorí Simon p prideľovaní dotácii na projekty, ktoré farmári žiadali.


Exminister hospodárstva v rozhovore zhodnotil aj celkové pôsobenie Matečnej v úrade. Ako ministerka podľa neho zlyhala. „Korupcia rozbujnela, byrokracia narástla, podiel domácich výrobkov na pultoch ešte viac klesol... Vymenili sa figúrky, systém zostal,“ uzatvoril Simon.


Obvinený v kauze Dobytkár mal informácie vopred. Dokumenty zrejme unikli zo štátnej platobnej agentúry
Minimálne jeden z obvinených v úplatkárskej kauze Dobytkár mal mať informácie o aktivitách polície a aktuálnom vyšetrovaní. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok