NAKA zadržala bývalého riaditeľa PPA J. Kožucha
22 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožcuha zadržali elitní policajti z NAKA. Zadržanie má súvisieť s kauzou Dobytkár, kde na úplatkoch za agrodotácie pretiekli milióny eur.


O zdržaní Kožucha, ktorý od roku 2016 pôsobil na čele PPA, informoval ako prvý portál Aktuality.sk. NAKA ho mala zadržať v budove agentúry, v ktorej stále aktívne pôsobí, počas rokovania s ostatnými zamestnancami PPA.


Podľa informácii Aktualít J. Kožuch vo funkcii skončil len pre pár dňami. Jeho aktuálne zadržanie by malo súvisieť s policajnou akciou Dobytkár, počas ktorej Kožuchovi pred niekoľkými mesiacmi policajti zabavili mobilný telefón.


Po tom, ako Kožuch skončil na poste riaditeľa PPA, prešiel na oddelenie priamych platieb, kde sa stal šéfom. Ako dopĺňajú Aktuality.sk, vrátil sa tak na pozíciu, na ktorej pôsobil predtým ako sa stal generálnym riaditeľom agentúry.


V kauze Dobytkár, v ktorej malo na úplatkoch pretiecť až 6-miliónov eur, už bolo zadržaných viacero osôb. V prípade tejto kauzy ide o podozrenie, že na Slovensku vznikla a fungovala organizovaná skupina, ktorá sa mala priživovať na dotáciách z eurofondov určených na poľnohospodárstvo. 


Obvinený v kauze Dobytkár mal informácie vopred. Dokumenty zrejme unikli zo štátnej platobnej agentúry
Minimálne jeden z obvinených v úplatkárskej kauze Dobytkár mal mať informácie o aktivitách polície a aktuálnom vyšetrovaní. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok