Rok 2020 bude zrejme najteplejší v histórii
28 | 04 | 2020 I TASR

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) vypočítal, že tento rok má 75-percentnú šancu stať sa najteplejším od začiatku meraní.


Meteorológovia predpokladajú, že rok 2020 bude najteplejší v histórii merania. Už teraz tomu dávajú 50- až 75-percentnú šancu. Teplotné rekordy padli od januára od Antarktídy po Grónsko, čo prekvapilo mnohých vedcov.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) vypočítal, že tento rok má 75-percentnú šancu stať sa najteplejším od začiatku meraní. Sledujú pritom trendy aktuálneho rekordu z roku 2016, keď teploty na začiatku roka stúpali v dôsledku neobvykle intenzívneho javu El Niňo a následne klesli. Podľa NOAA bude rok 2020 s pravdepodobnosťou 99,9 percent jedným z piatich najteplejších v histórii.

Gavin Schmidt z Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie v New Yorku vypočítal, že tento rok na 60 percent stanoví nový teplotný rekord. Britský Met Office dáva 50-percentnú šancu na vytvorenie rekordu.

Je pravdepodobné, že vírus sa bude každý rok vracať
Čínski vedci tvrdia, že nový koronavírus nebude vyhubený, čím sa potvrdzuje celosvetový konsenzus, že patogén sa pravdepodobne vráti vo vlnách rovnako, ako chrípka. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Neobvyklé počasie sa stáva čoraz normálnejším javom. Uplynulý január bol najteplejší v histórii a mnohé severské štáty nemali v hlavných mestách sneh. Výskumná stanica na Antarktíde vo februári po prvý raz namerala teplotu vyššiu ako 20 stupňov Celzia. V grónskom meste Qaanaaq zaznamenali v nedeľu aprílový rekord 6 stupňov Celzia.

Počas prvého štvrťroka bolo teplejšie počasie najmä vo východnej Európe a Ázii, kde sa teplota pohybovala tri stupne Celzia nad priemerom. V uplynulých týždňoch sa oteplilo aj na väčšine územia Spojených štátov amerických. V piatok bolo v Los Angeles 34 stupňov Celzia.

Aj Západná Austrália zaznamenala rekordné teploty. Tento trend je menej výrazný vo Veľkej Británii. Maximálna denná teplota v Británii pre apríl doteraz dosiahla 3,1 stupňa Celzia nad priemer. Rekordy zaregistrovali v oblastiach Cornwall, Dyfed a Gwynedd.

Pentagon odtajnil tri UFO videá nahrané pilotmi námorníctva Spojených štátov
Pentagon v pondelok odtajnil tri videá, ktoré ukazujú stret pilotov amerického námorníctva s tým, čo vyzerá ako neidentifikovaný lietajúci objekt. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Mário Martinka