Štát začal v pondelok plošne testovať zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb
27 | 04 | 2020 I SITA

Od pondelka začal štát plošne testovať na prítomnosť koronavírusu 80-tisíc zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb. Po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.


Pôjde o približne 37,7-tisíca zamestnancov a 42-tisíc klientov týchto zariadení. "V prvej fáze v pondelok začína testovanie v Bratislave a v Martine a postupne prebehne v priebehu tohto týždňa po celom Slovensku," uviedol minister. Ako doplnil minister zdravotníctva Marek Krajčí, testovať na koronavírus sa budú najprv zamestnanci a v druhej vlne následne aj klienti domovov sociálnych služieb.

"Chcem uistiť verejnosť, aj všetkých, že urobím maximum pre to, aby sme zamedzili šíreniu tejto nákazy v ďalších zariadeniach," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Slovensko je podľa neho spolu so Severným Írskom prvou krajinou na svete, ktorá začína s projektom plošného testovania ľudí v zariadeniach sociálnych služieb. "Slovensko opäť v tejto situácii hrá prím," dodal.

Bezplatná železničná preprava pre dôchodcov sa podľa Doležala obnoví hneď, ako to bude možné
"Osobne by som bol sám rád, keby sa tieto opatrenia nemuseli prijímať," povedal k zrušeniu vlakov pre seniorov zadarmo minister dopravy Andrej Doležal. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | SITA


"Dohodli sme sa s pani prezidentkou, že na priebežnej báze budeme informovať jej úrad o tom, aké sú nové skutočnosti, ktoré nové opatrenia sa udiali," povedal minister práce. Hlava štátu podľa neho dostane aj informácie o tom, akým spôsobom sú distribuované ochranné pomôcky do jednotlivých krajov a jednotlivých zariadení sociálnych služieb. "Štátne hmotné rezervy sú práve v procese zabezpečenia veľkej objednávky ochranných pomôcok, ktoré by mali vystačiť na niekoľko týždňov dopredu," povedal Krajniak.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poukázala na to, že počty nových nakazených koronavírusom sú v posledných dňoch priaznivé. "Zároveň nemôžeme zabúdať na zariadenia sociálnych služieb, kde sa vyskytli tieto prípady a mali tragické následky," povedala. Upozornila na to, že v zahraničí viac ako polovica obetí boli práve klienti takýchto zariadení. "Na Slovensku väčšina obetí koronavírusu pochádza z takýchto zariadení, preto je dôležité venovať kvalite poskytovaných služieb a starostlivosti o ľudí v týchto zariadeniach zvýšenú pozornosť," povedala.

Primátor Bratislavy Vallo prijal rezignáciu náčelníka MsP Gajdoša
Obavy z koronavírusu sú po mesiaci nižšie. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý realizovali vedeckí pracovníci Slovenskej akadémie vied (SAV) a analytici spoločností Mnforce a Seesame. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | TASR