Bezplatná železničná preprava pre dôchodcov sa podľa Doležala obnoví hneď, ako to bude možné
27 | 04 | 2020 I SITA

"Osobne by som bol sám rád, keby sa tieto opatrenia nemuseli prijímať," povedal k zrušeniu vlakov pre seniorov zadarmo minister dopravy Andrej Doležal.


Bezplatná železničná preprava dôchodcov nad 62 rokov má byť dočasne pozastavená do odvolania. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina) však v pondelok vo svojom vyjadrení k tomuto opatreniu uviedol, že hneď ako to bude možné, sa bezplatná železničná preprava pre dôchodcov obnoví.

"Nezakazujeme prepravu pre seniorov. Stále je možné cestovať za desiatky centov na 50 kilometrov. Toto je len dočasné pozastavenie bezplatnej železničnej prepravy pre dôchodcov na absolútne nevyhnutnú dobu. Hneď ako to bude možné, bezplatnú prepravu pre seniorov obnovíme a verím, že sa všetko vráti do normálu," povedal Doležal.

Najlepšie nápady v boji proti koronavírusu prichádzajú od hackerov
IT nadšenci, vývojári webových stránok a študenti v Ázii spolupracujú na sledovaní údajov ohľadom ochorenia Covid-19 Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Mário Martinka


"Ústredný krízový štáb ma poveril pripravením uznesenia na vládu, ktoré súvisí s dočasným pozastavením bezplatnej železničnej dopravy pre dôchodcov. Ja si samozrejme našich dôchodcov a seniorov veľmi vážim a veľmi citlivo vnímam, aké sú reakcie na toto dočasné opatrenie. Treba si však uvedomiť, že denne máme vo vlakoch šesť až sedem tisíc seniorov a máme informáciu, že veľká časť týchto seniorov využíva bezplatnú železničnú prepravu v rámci svojich voľnočasových aktivít. Osobne by som bol sám rád, keby sa tieto opatrenia nemuseli prijímať. Ja sám som svoju mame nevidel niekoľko týždňov. To však v tomto čase nie je možné. Skúsme ešte niekoľko týždňov vydržať, ide o ochranu nás všetkých. Verím, že to zvládneme," pokračoval Andrej Doležal.

Reštrikcie v čase krízy musia byť jasne zdôvodnené a iba na nevyhnutnú dobu, hovorí bezpečnostný expert
Štát by podľa bývalého náčelníka Vojenskej spravodajskej služby ČR a bezpečnostného experta Andora Šándora nemal v čase krízy, akú zažíva Slovensko aj svet, zavádzať opatrenia s nejasnou časovou lehotou ukončenia. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | SITA


Kabinet má podľa návrhu ministra dopravy a výstavby a na odporúčanie ústredného krízového štábu pozastaviť platnosť uznesenia vlády SR z roku 2014 o zavedení bezplatnej prepravy realizovanej v rámci vnútroštátnej prepravy vo vozňoch 2. triedy do odvolania pre osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov.

Ide o poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení, ako aj o osoby, ktorým obdobný nárok na vyplácanie takýchto dôchodkov priznala verejná inštitúcia členského štátu Európskej únie. Týka sa to tiež poberateľov vdovských, vdoveckých, sirotských a invalidných výsluhových dôchodkov podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Minister dopravy a výstavby má následne bezodkladne priamo rozhodnúť o neuplatňovaní príslušnej časti každej zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme, ktorá sa vzťahuje pre túto oblasť a pre tieto kategórie cestujúcich.

Česko je pripravené rokovať o presune Konevovej sochy do Ruska
Záujem o sochu a jej umiestnenie na Slovensku vyjadril aj bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | TASR