„Pripravte sa na migračnú vlnu masívnych rozmerov!", varujú odborníci Izrael
27 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Globálna pandémia môže zapríčiniť masívnu vlnu imigrácie do Izraela. Podľa štatistík izraelského ministerstva pre prijímanie prisťahovalcov sa očakáva, že po skončení krízy sa bude chcieť usídliť v krajine približne 100 000 vysťahovalcov a nových prisťahovalcov, informuje portál Breitbart.


Odhaduje sa, že 60 000 Izraelčanov žijúcich v zahraničí vyjadrilo záujem o návrat do Izraela od prepuknutia v marci. „Izraelčania žijúci v zahraničí sa začínajú prebúdzať," uviedli predstavitelia ministerstva pre prijímanie prisťahovalcov.

Očakáva sa, že do konca roku 2020 bude emigrovať ďalších 40 000 Židov, čo predstavuje nárast o 5 000 z rekordných 35 000 Židov emigrujúcich do roku 2019. Predseda židovskej agentúry Isaac Herzog vysvetlil, že veľké vlny prisťahovalectva do Izraela „sa v židovských komunitách po celom svete vyskytli historicky po mnohých krízach od vzniku krajiny“. Vyzval preto vládu, aby sa pripravila na migráciu masívnych rozmerov.

Jeden život, ktorý zachránia opatrenia voči koronavírusu, môže stáť 70 ďalších
Nepriamych úmrtí, spôsobených ekonomickými stratami v súvislosti s bojom voči pandémii koronavírusu, môže byť ďaleko viac ako tých, ktoré má na svedomí vírus samotný. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Koronakríza paralyzuje židovské komunity a naša židovská agentúra sa snaží pomáhať spoločenstvám v núdzi prostredníctvom osobitných zástupcov a tiež prostredníctvom úverového fondu, ktorý sme vytvorili s Keren Hayesod a JFNA, aby sme im mohli finančne pomôcť,“ uviedol Herzog.

„Tieto spoločenstvá videli, ako Izrael funguje v boji proti vírusu uprostred globálnej krízy a vidia robustný, relatívne dobre fungujúci štát," dodal Herzog. Napriek vypuknutiu nákazy do krajiny prišlo v marci viac ako 900 nových prisťahovalcov.

Najvyšší izraelský súd zakázal používanie protiteroristickej technológie na sledovanie pacientov s koronavírusom
Izraelský najvyšší súd rozhodol, že domáca špionážna agentúra musí prestať sledovať pacientov s Covid-19 pomocou protiteroristickej technológie, avšak čaká sa na zákon, ktorý by tento postup legalizoval, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Ďalších 400 ľudí začalo proces Aliyah (imigrácia do Izraela) v apríli, tvrdí Nefesha b'Nefesha, nezisková organizácia, ktorá propaguje a uľahčuje imigráciu do Izraela. „Sme pripravení na všetky možné scenáre a dokážeme sprevádzať každého, kto má záujem: desiatky, stovky aj tisíce,“ uviedol viceprezident organizácie Zev Gershinsky.

Židia z komunít, ktorých pandémia vážne zasiahla a to aj vo Francúzsku či Veľkej Británii, prejavili najväčší záujem o Aliyah.

Podľa prieskumu, ktorý bol zverejnený pred Dňom nezávislosti Izraela, sa ukázalo, že 90% Izraelčanov má pocit, že sú „súčasťou Izraela a majú podiel na jeho problémoch“, čo sú najvyššie výsledky v tejto otázke za posledné desaťročie.

Počet obyvateľov Izraela je 9,2 milióna, informoval v nedeľu Ústredný štatistický úrad. Od minuloročného dňa nezávislosti vzrástol o 171 000 ľudí. Podľa CBS sa očakáva, že počet obyvateľov dosiahne v roku 2030 11,1 milióna.

Ľavicové skupiny vyhlásili, že hnev demonštrantov vo Francúzsku je „legitímny“
Niekoľko ľavicových skupín vrátane politických strán a odborových zväzov podpísalo list, v ktorom vyhlásili, že hnev, ktorý v poslednom týždni spôsobil rozsiahle nepokoje vo Francúzsku, je úplne „legitímny“, informuje... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Timotej Dudka