Najvyšší izraelský súd zakázal používanie protiteroristickej technológie na sledovanie pacientov s koronavírusom
27 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Izraelský najvyšší súd rozhodol, že domáca špionážna agentúra musí prestať sledovať pacientov s Covid-19 pomocou protiteroristickej technológie, avšak čaká sa na zákon, ktorý by tento postup legalizoval, informuje portál RT.


V nedeľnom rozhodnutí súd uviedol, že vláda musí prestať používať služby spoločnosti Shin Bet, ktoré majú rozsiahle špionážne právomoci na sledovanie mobilných telefónov infikovaných.

"Musíme prijať všetky preventívne opatrenia, aby sme zaistili, že mimoriadny vývoj, s ktorým sa v súčasnosti zaoberáme, nás nezvedie na klzký svah, v ktorom sa začnú používať škodlivé nástroje bez odôvodnenia," uviedol súd a dodal, že "nekontrolovaný dohľad nad izraelskými občanmi je vážna rana pre ich právo na súkromie, ktoré by sa nemalo brať na ľahkú váhu“.

Toto rozhodnutie by mohlo potenciálne zastaviť dohľad nad pacientmi s Covid-19 (ktorý bol v marci na základe núdzového príkazu povolený), ak vláda v najbližších dňoch nepredloží návrh.

Smrť Kim Čong-una je fáma, ale politické vtipy na jeho adresu sa už šíria internetom
Povesti o zhoršenom zdraví Kim Čong-una inšpirovali hŕstku ľudí na internete, ktorí využili situáciu a začali vytvárať posmešky na jeho adresu, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Súd sa tiež snažil obmedziť rozsah dohľadu, pričom uviedol, že akýkoľvek budúci zákon musí mať konečný dátum a musí byť pre novinárov výnimkou, keďže obavy z toho, že špionážna agentúra sleduje ich kroky, podkopáva slobodu tlače.

Rozhodnutie súdu nebolo v poriadku ani s izraelskou vládou Benjamina Netanjahua, ktorá údajne schválila rozšírenie právomocí agentúry ešte predtým, ako rozhodnutie súdu v ten istý deň tieto plány zmarilo.

Dve stíhačky Su-27 "odprevadili" F-16, ktorá letela k ruskej hranici (VIDEO)
Dvojica ruských stíhacích lietadiel Su-27 rýchlo ukončila rutinný cvičný let, aby sprevádzala belgické bojové lietadlo blížiace sa k štátnej hranici, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Marek Molnár