Jeden život, ktorý zachránia opatrenia voči koronavírusu, môže stáť 70 ďalších
27 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nepriamych úmrtí, spôsobených ekonomickými stratami v súvislosti s bojom voči pandémii koronavírusu, môže byť ďaleko viac ako tých, ktoré má na svedomí vírus samotný.


Už súčasná intenzita opatrení, ktoré majú zabraňovať ďalšiemu šíreniu koronavírusu, môže na jeden zachránený život spôsobiť vďaka poškodenej ekonomike až 70 ďalších nepriamych úmrtí. Analýzu, podľa ktorej by mohli mať karanténne opatrenia devastujúce účinky nielen na ekonomiku, približuje Filip Vačko pre portál Menej štátu. 


Vačko sa vo svojom komentári odvoláva na výpočty londýnskeho ekonóma Paula Frijtersa. Podľa neho by aj v prípade, ak by všetky štáty na svete okamžite aktuálne opatrenia zrušili, globálne ekonomické škody dosiahli úroveň 50 biliónov dolárov.


Migranti otočili a utekajú z Európy naspäť domov. Kvôli koronavírusu prišli o príjmy
Koronakríza spôsobila problémy aj migrantom, ktorí sa po novom vracajú do svojej vlasti. Za spiatočnú cestu však pašerákom zaplatia viac. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Takáto strata by so sebou priniesla škody, ktoré by spomalili výkon ekonomiky. „Menší výkon ekonomiky tak automaticky znamená menej zdrojov pre zdravotníctvo, čo automaticky (pri zachovaní rovnakých podmienok) znamená menej zdrojov na liečenie ľudí, čiže odvracanie úmrtí,“ vysvetľuje Vačko.


V tomto kontexte je dôležité pripomenúť, že na zdravie a dĺžku dožitia populácie vplýva aj faktor ekonomickej stability. Dobrým príkladom je Čína, v ktorej vďaka ekonomickému rastu za posledných 42 rokov narástol priemerný vek dožitia z pôvodných 65 na súčasných 75 rokov.


Podobný vývoj zaznamenala aj India, v ktorej za posledných 30 rokov stúpol priemerný vek dožitia až o 15 rokov. V opačnom smere platí, že spolu s nárastom chudoby priemerný vek dožitia klesá prípadne nestúpa takým spôsobom, ako by sa to dialo bez poškodenej ekonomiky.


Portál Menej štátu s odvolaním sa na výpočty Frijtersa ďalej uvádza, že podľa tohto britského ekonóma mohli mať karanténne opatrenia doposiaľ na svedomí minimálne desať miliónov nepriamych dodatočných úmrtí. V skutočnosti však toto číslo môže byť oveľa vyššie.


Slováci pijú, aj keď sú krčmy zavreté. Viac alkoholu si teraz kupujú z e-shopov
Od polovice marca sú u nás bary aj krčmy zatvorené, mnohí ľudia tak začali piť v pohodlí svojho gauča. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová