Čína buduje prvé „lesné mesto“ na svete
26 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Má ochrániť obyvateľov pred znečistením a zmenou podnebia.Uviedol portál Ecology.md.


V Číne stavajú prvé „lesné mesto“ na svete určené na boj proti znečisteniu a zmene podnebia. Pokryté zeleňou a stromami pohltí ročne okolo 10 000 ton CO2 a 57 ton znečisťujúcich látok. Vyprodukuje tiež 900 ton kyslíka.


Mesto budúcnosti s názvom „Forest City“ navrhol tím Stefano Boeri Architetti. Ten vyvíja ekologické projekty po celom svete. Mesto má byť domovom približne 30 000 ľudí.


Bude pokryté zeleňou, vrátane asi 1 milióna rastlín viac ako 100 druhov. Má byť v ňom miesto pre 40 000 stromov. Spolu absorbujú takmer 10 000 ton oxidu uhličitého a 57 ton znečisťujúcich látok. Ročne vyprodukujú asi 900 ton kyslíka. Výsledkom má byť, že „lesné mesto“ pomôže znížiť priemernú teplotu vzduchu a zlepšiť miestnu kvalitu ovzdušia. Vytvorí protihlukové bariéry a biotop a celkovo zlepší miestnu biodiverzitu v regióne.


Lesné mesto v blízkosti Liuzhou bude sebestačné. Bude fungovať z obnoviteľných zdrojoch energie. Ako je geotermálna a solárna energia. Mesto bude tiež úplne autonómne. Má zahŕňať obchodné a obytné oblasti, rekreačné zariadenia, nemocnicu a dve školy. „Lesné mesto“ Forest City bude s Liuzhou prepojené vysokorýchlostnou železnicou.



Územné plánovanie oblasti Liuzhou predpokladá projekt mesta budúcnosti s rozlohou 175 ha. Bude sa rozprestierať pozdĺž rieky Liujiang v severnom časti Liuzhou. Tento projekt je v Číne už všeobecne známy. Ak uspeje, stane sa príkladom vytvárania zelených miest v iných častiach krajiny a možno i na celom svete. Dokončenie projektu je naplánované už na tento rok.


Na celom svete zomrelo na koronavírus vyše 200.000 ľudí
Na celom svete zomrelo na nový druh koronavírusu už vyše 200.000 ľudí. V sobotu to oznámili výskumníci z prestížnej americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorých citovala tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | TASR