Spoločnosť Sidewalk Labs musí obhájiť plány na výstavbu „digitálneho mesta" v Toronte
28 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Veľkolepý plán spoločnosti Sidewalk Labs na výstavbu „digitálneho mesta“ v Toronte bol spochybnený. Informuje BBC.


Waterfront Toronto, organizácia zodpovedná za revitalizáciu štvrte, ktorá dohliada na výstavbu, požiadala Sidewalk Labs, aby vysvetlili, aké výhody pre občanov by prinieslo zhromažďovanie tak veľkého množstva údajov. Spoločnosť chce vybudovať senzibilné a ekologické prostredie so všetkými najnovšími technologickými inováciami.

Plány Sidewalk Labs pre „mesto postavené z internetu a inovácií“ zahŕňajú senzory na monitorovanie dopravy, hluku, počasia, spotreby energie a dokonca aj zberu odpadu. Konečné rozhodnutie o tom, či spoločnosť môže pokračovať realizovať svoje plány odznie budúci mesiac.

Grécko uzavrelo priechod s Tureckom, kde sa zhromaždili stovky migrantov
Grécko uzavrelo v piatok hraničný priechod s Tureckom, v okolí ktorého sa predtým zhromaždili stovky migrantov. Stalo sa tak po tom, ako sa v médiách objavili správy, že Ankara už nebude viac brániť utečencom v ceste do Európy, informovala agentúra... Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | TASR


Waterfront Toronto však teraz spochybnili „primeranosť a nevyhnutnosť“ niektorých inovácií Sidewalk Labs a pýtali sa, či „bolo preukázané dostatočné odôvodnenie navrhovaného zberu alebo použitia údajov“. Požiadali tiež, aby poskytli podrobnejšie vysvetlenie toho, ako má v úmysle dohliadať na osobné údaje, ktoré sa nemôžu považovať za verejný majetok.

Michael Gist, ktorý predsedá porote napísal: „Pre Sidewalk Labs to znamená poskytnúť ďalší kontext pre ich digitálne návrhy.“ Plán na vývoj výstavby v Quayside (areál, na ktorom sa má digitálne mesto postaviť) je kontroverzný od jeho oznámenia v roku 2017.

Sidewalk Labs spočiatku chceli zabrať pozemok s rozlohou 190 hektárov (0,75 km 2), ale Waterfront Toronto sa teraz rozhodlo, že sa výstavba musí zmenšiť na iba na 12 hektárov, čo je radikálny rozdiel.

V reakcii na najnovšiu správu Sidewalk Labs uviedlo: „Návrh pre digitálne mesto nezahŕňa a nikdy nezahŕňalo žiadne systémy sledovania, skóre sociálnych kreditov ani rozpoznávanie tváre.“

„Rovnako ako zvyšok Toronta, všetky ulice a parky by boli verejne vlastnené a prevádzkované mestom,“ dodali.

"Bojovali sme s Ruskom 16-krát a budeme s ním bojovať opäť," varuje Erdoganov poradca
Člen expertného orgánu, ktorý radí tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, naznačil, že Ankara je pripravená ísť do vojny s Ruskom po tom, ako sa opäť zvýšilo napätie v sýrskej provincii Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Marek Molnár