Vláda plánuje dôchodcom zrušiť vlaky zadarmo
25 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Pred necelými dvomi týždňami minister dopravy Andrej Doležal

Zruší minister Doležal vlaky zadarmo?
Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) tvrdí, že vláda neplánuje rušiť vlaky zadarmo pre dôchodcov ani v čase koronavírusu. Napriek tomu ich vyzýva, aby cestovali čo možno najmenej. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok
, že vlaky zadarmo budú pre dôchodcov v platnosti aj počas koronakrízy. Teraz to vyzerá všetko inak.


Potom, ako dôchodcovia opäť dostali možnosť nakupovať ako bežní občania, na nich vláda chystá ďalšie obmedzenie. Medzi materiály, o ktorých by mala vláda rokovať na najbližčom zasadnutí, totiž pribudol návrh "Dočasné obmedzenie bezplatnej prepravy" z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR.

V návrhu sa píše: "Dôvodom na toto dočasné opatrenie je ekonomická motivácia na zníženie rozsahu cestovania vybraného okruhu cestujúcich okrem nevyhnutnej potreby, eliminovanie blízkeho kontaktu medzi cestujúcimi a s tým súvisiace zníženie rizika prenosu ochorenia COVID-19." Bezplatná doprava sa má rušiť pre osoby nad 62 rokov.

Zároveň však bude umožnené využívať klasické štátom regulované zľavy. Pre osoby nad 70 rokov bude umožnené cestovať za cenu len 0,15 € za každých 50 km, osoby s ťažko zdravotným postihnutím budú mať možnosť využiť 60% zľavu zo základného cestovného, osoby s pravidelnou dochádzkou do zamestnania 50 % zľavu a osoby nad 60 rokov zľavu 40% zo základného cestovného, uvádza sa v návhu.

Peter Pellegrini pripúšťa kandidatúru za predsedu Smeru-SD
"Ak by prišli aj predčasné alebo riadne voľby, a šli by sme do nich v takej kondícii, v akej sme dnes, tak som presvedčený, že výsledok bude podstatne horší, ak nedôjde k zásadným zmenám v našej strane," povedal v rozhovore Peter... Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | TASR


Pred necelými dvomi týždňami však minister dopravy Andrej Doležal
Zruší minister Doležal vlaky zadarmo?
Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) tvrdí, že vláda neplánuje rušiť vlaky zadarmo pre dôchodcov ani v čase koronavírusu. Napriek tomu ich vyzýva, aby cestovali čo možno najmenej. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok
, že vlaky zadarmo budú pre dôchodcov v platnosti aj počas koronakrízy. Doteraz bola pozastavená iba platnosť úľav pre študentov (v platnosti od 1. apríla 2020).

Nové opatrenie zdôvodňuje najnovšie tým, že preprava ostatných skupín cestujúcich využívajúcich bezplatnú prepravu napriek mimoriadnej situácii naopak vzrástla. Kým za obdobie 2 týždňov od 16.3. do 29.3. sa priemerne prepravilo z týchto skupín na bezplatný cestovný lístok 4273 cestujúcich, za sedem dní od 1.4. do 7.4. ich už bolo 4972.

V ďalšom týždni po veľkonočných sviatkoch tzn. od 14.4. do 20.4.2020 tento počet vzrástol na 5566 denne, čo počas pracovných dní predstavuje dennú hodnotu medzi 6500 – 7000 cestujúcich, pričom "stále sú desiatky a stovky cestujúcich, ktorí sa presúvajú cez 3 a viac krajov (napríklad z Bratislavského, Trnavského či Trenčianskeho do Prešovského či Košického kraja) , tzn. prakticky naprieč Slovenskom."

Ako uviedli Aktuality.sk, podľa hovorcu ministerstva dopravy Ivana Rudolfa sa kabinet bude týmto návrhom pravdepodobne zaoberať až budúci týždeň. Po jeho schválení by malo toto uznesenie aj okamžite začať platiť.

Matovičovo rozhodovanie pripomína koleso (ne)šťastia
Koľkých závažných pochybení, ktoré idú proti občanom a ich právam, sa od Igora Matoviča ešte dočkáme? Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová