Nádejný liek Remdesivir v prvej skúške prepadol
24 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Remdesivir, potenciálne antivirotikum na liečbu COVID-19, vyšlo z prvej randomizovanej klinickej skúšky s neúspechom. Všetky nádeje ale ešte nie sú stratené.


Ako informovali The Financial Times, vyplýva to z náhodne zverejnených pracovných dokumentov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Skúšky v Číne ukázali, že remdesivir – vyvinutý spoločnosťou Gilead Science so sídlom v Kalifornii – nezlepšil stav pacientov a ani neznížil množstvo patogénu v krvnom obehu. Vedci pozorovali 237 pacientov, pričom liek podali 158 z nich a vývoj ich stavu porovnávali so zvyšnými 79 ľuďmi. Liečivo okrem toho u niektorých vyvolalo významné vedľajšie účinky.

WHO uviedla, že pracovný dokument bol uverejnený omylom. Materiál bol neúmyselne publikovaný na webovej stránke organizácie, kým nezistili chybu. Gilead upozornil, že post obsahoval „nevhodné charakteristiky štúdie“.

Podľa ďalších informácií, výskum bol ukončený predčasne z dôvodu nízkeho počtu účastníkov a preto nebolo možné vyvodiť štatisticky zmysluplné závery. Hoci sú výsledky štúdie nepresvedčivé, údaje naznačujú možný prínos remdesiviru, obzvlášť u pacientov liečených v skorých štádiách ochorenia.

Európska lieková agentúra varuje pred nebezpečnými vedľajšími účinkami liekov proti malárii využívaných pri liečbe COVID-19
Lieky s obsahom chlorochínu a hydroxychlorochínu, ktoré vo veľkom propaguje americký prezident Donald Trump, môžu spôsobiť narušenie srdcového rytmu, a to najmä v prípade, že sú skombinované s inými liekmi. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | SITA


Iná štúdia, uverejnená začiatkom tohto mesiaca v New England Journal of Medicine, preukázala, že u 68 percent chorých, ktorým bol liek podaný, sa zlepšil zdravotný stav. Nešlo však o oficiálnu skúšku, ale skôr o porovnanie dát pacientov, ktorí remdesivir dostali ako experimentálne liečivo. Závery nie sú nespochybniteľné, pretože chýbala kontrolná skupina, na čo poukázal aj Gilead.

Pozitívne správy priniesol napríklad aj americký národný ústav zdravia, ktorý zistil, že liek bol účinný pri liečbe opíc, keď im bol podaný v začiatočnom štádiu choroby.

Aktuálne sa uskutočňujú ďalšie omnoho väčšie randomizované kontrolované štúdie, porovnávajúce remdesivir s ďalšími alternatívami, čo v prípade COVID-19 znamená štandardnú starostlivosť určenú na respiračné ochorenia a tiež s inými liekmi, vrátane antimalarika hydroxychlorochínu.

Remdesivir mal byť pôvodne určený na liečbu eboly, u ktorej preukázal sľubné zastavenie množenia vírusu v klinických skúškach, ale nikdy nebol oficiálne schválený. V čele výskumného tímu stál Tomáš Cihlář, pôvodom z Českej republiky.

Pacienti s COVID-19 zaznamenali zlepšenie stavu po liečbe remdesivirom
Autor štúdie nazval tieto nálezy „nádejnými“, ale varoval, že je ťažké interpretovať výsledky, pretože nezahŕňajú porovnanie s kontrolnou skupinou. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka