Európska lieková agentúra varuje pred nebezpečnými vedľajšími účinkami liekov proti malárii využívaných pri liečbe COVID-19
23 | 04 | 2020 I SITA

Lieky s obsahom chlorochínu a hydroxychlorochínu, ktoré vo veľkom propaguje americký prezident Donald Trump, môžu spôsobiť narušenie srdcového rytmu, a to najmä v prípade, že sú skombinované s inými liekmi.


Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok varovala krajiny únie, že lieky proti malárii, ktoré sa využívajú ako experimentálne liečivá proti novému koronavírusu, majú potenciálne nebezpečné vedľajšie účinky, vrátane záchvatov a srdcových problémov.

Chlorochín a hydroxychlorochín, ktoré vo veľkom propaguje americký prezident Donald Trump a nádej do nich vkladajú aj ďalší, môžu spôsobiť narušenie srdcového rytmu, a to najmä v prípade, že sú skombinované s inými liekmi. Okrem toho patria medzi možné vedľajšie účinky aj poškodenie pečene a obličiek, záchvaty a zníženie hladiny cukru v krvi. Chlorochín a hydroxychlorochín sa v súčasnosti využívajú na liečbu malárie a autoimunitných ochorení ako reumatoidná artritída.

Dve mačky z New Yorku sa infikovali koronavírusom
V americkom štáte New York majú dve domáce mačky pozitívny test na koronavírus. Obe pochádzajú z rôznych častí štátu, majú mierne respiračné problémy a očakáva sa, že sa úplne vyliečia. Infikovali sa pravdepodobne od ľudí, s ktorými žijú alebo od... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | SITA


"Klinické dáta sú stále veľmi limitované a nepresvedčivé, a priaznivé účinky týchto liekov proti COVID-19 neboli preukázané," konštatuje EMA s tým, že niektoré klinické štúdie, ktoré zisťujú ich účinnosť proti koronavírusu, využívajú vyššie ako odporúčané dávky, čo môže zvýšiť riziko vedľajších účinkov.

V Brazílii napríklad tento mesiac prerušili štúdiu po tom, ako lekári zistili, že štvrtina pacientov, ktorí brali chlorochín, má po vyšších dávkach liečiva nepravidelný srdcový rytmus.

EMA tiež pripomenula lekárom a pacientom, aby o akýchkoľvek možných vedľajších účinkoch užívania chlorochínu a hydroxychlorochínu informovali príslušné úrady vo svojej krajine. "Nesmú sa užívať bez lekárskeho predpisu a bez dohľadu lekára," skonštatovala agentúra.

Spojené kráľovstvo začína vo štvrtok testovať vakcínu na ľuďoch
Spojené kráľovstvo začne vo štvrtok testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch. Uviedol to minister zdravotníctva Matt Hancock. Tvrdil, že vládna stratégia boja proti tejto chorobe bola úspešná. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka