Pacienti s COVID-19 zaznamenali zlepšenie stavu po liečbe remdesivirom
17 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Autor štúdie nazval tieto nálezy „nádejnými“, ale varoval, že je ťažké interpretovať výsledky, pretože nezahŕňajú porovnanie s kontrolnou skupinou.


Časopis New England Journal of Medicine minulý týždeň zverejnil analýzu, ktorá ukazuje, že dve tretiny malej skupiny ťažko chorých pacientov na COVID-19 zaznamenalo zlepšenie stavu po liečbe remdesivirom.

Univerzity of Chicago, ktorá sa zúčastňuje na štúdii antivírusových liekov, uviedla, že zaznamenáva rýchle zotavenie sa pri horúčkach a respiračných príznakoch, pričom takmer všetci pacienti sú prepustení za menej ako týždeň, píše reuters.com. Spoločnosť Gilead, ktorá experimentálny liek vyvíja, vo svojom e-mailovom vyhlásení uviedla, že „je potrebné analyzovať všetky údaje, aby bolo možné vyvodiť závery z testov.“

UChicago Medicine, tiež v e-maile, uviedla, že „čiastočné údaje z prebiehajúcich klinických testov sú ... neúplné a nemali by sa nikdy použiť na vyvodenie záverov.“ Univerzita zdôraznila, že informácie z interného fóra pre výskumných pracovníkov, týkajúce sa prebiehajúcich prác, boli zverejnené bez povolenia. Na konci tohto mesiaca Gilead očakáva výsledky štúdie fázy 3 u pacientov s ťažkou formou COVID-19. Údaje z ďalších štúdií budú dostupné v máji.

Univerzita v Chicagu je jedným zo 152 miest, ktoré sa zúčastňujú na teste spoločnosti zahŕňajúcom pacientov chorých na COVID-19, čo znamená, že liek neporovnáva so skupinou pacientov liečených placebom.

V súčasnosti neexistujú žiadne schválené liečby COVID-19, vysoko nákazlivého respiračného ochorenia spôsobeného novým koronavírusom, ktorý infikoval viac ako 2 milióny ľudí na celom svete.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Spoločnosť UChicago Medicine prijala do štúdie 113 ľudí s ťažkým ochorením na COVID-19. Uviedla, že väčšina z nich bola prepustená a dvaja pacienti zomreli.

„Neoficiálne údaje ... vyzerajú sľubne .. a naďalej ukazujú určitý potenciál pre to, aby liek bol aktívny u niektorých pacientov s COVID-19,“ uviedol analytik RBC Capital Markets Brian Abrahams. „Napriek tomu existujú veľké obmedzenia týkajúce sa kontextualizácie a interpretácie týchto údajov.“

Autor štúdie nazval tieto nálezy „nádejnými“, ale varoval, že je ťažké interpretovať výsledky, pretože nezahŕňajú porovnanie s kontrolnou skupinou. Počet pacientov bol malý a zverejnené údaje boli obmedzené a čas sledovania bol takisto relatívne krátky.

Národný inštitút alergií a infekčných chorôb v USA začal vo februári štúdiu s 800 pacientmi, ktorá náhodne prideľuje pacientom liečbu buď remdesivirom alebo placebom. Tieto výsledky sa neočakávajú pred výsledkami testov lieku od Gilead.

Akcie spoločnosti Gilead, ktoré sa bežne uzavreli na 76,54 USD, po hodinách vzrástli o 16% na 89,10 USD.

Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka