AKTUALIZOVANÉ: Na východe Slovenska bolo v noci zemetrasenie
24 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Epicentrum zemetrasenia bolo v blízkosti obce Tušická Nová Ves.


Na východe Slovenska bolo v noci zemetrasenie. TASR to potvrdil Kristián Csicsay z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Presnú lokalizáciu a silu uviesť nateraz nevedel, keďže "stále prebieha interpretácia tohto javu".

Podľa stránky imeteo.sk zemetrasenie malo silu 3,5 magnitúdy a malo epicentrum v blízkosti obce Tušická Nová Ves. Tá je vzdialená niekoľko kilometrov od miest Sečovce a Michalovce. Otrasy mali byť v hĺbke asi 20 km.

Aktualizácia 24.4. o 11:30:

Zemetrasenie na východe Slovenska, ku ktorému došlo v piatok krátko po 1.00 h, malo magnitúdu 3,4. Pre TASR to potvrdil Kristián Csicsay z oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

"Epicentrum zemetrasenia je približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce," uviedol s tým, že hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.

"V tej oblasti zemetrasenia nie sú zriedkavým javom, naposledy tam bolo zemetrasenie, ktoré spôsobilo škody 20. mája 2003 s epicentrom pri Jasenove a malo lokálne magnitúdo 4,3," doplnil. Ako dodal, vedci zatiaľ evidujú viac ako 300 makroseizmických dotazníkov.

Počet ľudí postihnutých povodňami sa v dôsledku klimatických zmien zdvojnásobí
Podľa novej analýzy sa do roku 2030 celosvetovo zdvojnásobí počet ľudí, ktorí budú postihnutí povodňami, informoval The Guardian. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok