Počet ľudí postihnutých povodňami sa v dôsledku klimatických zmien zdvojnásobí
23 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa novej analýzy sa do roku 2030 celosvetovo zdvojnásobí počet ľudí, ktorí budú postihnutí povodňami, informoval The Guardian.


Globálna výskumná skupina pôsobiaca pod Inštitútom pre svetové zdroje (WRI) zistila, že do konca desaťročia bude na celom povodňami zasiahnutých 147 ľudí miliónov na celom svete. Aktuálne povodne každoročne zasiahnu približne 72 miliónov ľudí.  Zároveň budú v tejto súvislosti narastať škody na majetku z aktuálnych 174 miliárd amerických dolárov na 712 miliárd dolárov ročne.


Podľa správy, ktorú zverejnil inštitút, dosiahnu do roku 2050 tieto čísla katastrofický rozmer. V tomto období bude ohrozených až 221 miliónov ľudí, pričom škody spôsobené povodňami sa budú pohybovať na úrovni 1,7 bilióna dolárov ročne.


V roku 2014, kedy WRI predstavila svoj model povodňových predpovedí, sa zdali predikcie vývoja v tejto oblasti nereálne, tvrdí riaditeľ vodohospodárskej sekcie WRI Charlie Iceland. „Momentálne však vidíme škody spôsobené povodňami v reálnom čase. Nikdy predtým sme nezaznamenali takéto typy povodní,“ doplnil.


Globálna pandemická pomoc bola na dosah - kým ju Amerika nezastavila
Medzinárodný menový fond bol pripravený reagovať na bezprecedentnú medzinárodnú krízu. Prečo administrácia Donalda Trumpa odmietla spolupracovať? Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Povodne sa zhoršujú v dôsledku klimatickej krízy, zaľudňovania vysoko rizikových oblastí  či úbytku pôdy v dôsledku nadmerného využívania podzemných vôd. Najhoršie sa povodne prejavia v južnej a juhovýchodnej Ázii vrátane Bangladéša, Vietnamu, Indie, Indonézie a Číny, kde je prítomná najviac zraniteľná vzorka populácie.


Menej devastujúce, ale stále závažné dôsledky, budú mať povodne v Spojených štátoch, kde sú najviac rizikové najmä pobrežné oblasti. USA sa po Číne a Indonézii zaradili na tretie miesto medzi krajinami, ktoré v najbližších 10. rokoch zaznamenajú najväčšie množstvo škôd v dôsledku povodní.


Zatiaľ čo škody spôsobené povodňami v USA dosiahli v roku 2010 výšku okolo 1,8 miliárd dolárov, v roku 2050 sa budú tieto škody pohybovať na úrovni 38 miliárd dolárov. Z celkového počtu ľudí zasiahnutých povodňami sa pritom až polovica bude nachádzať v troch štátoch, medzi ktoré patrí  Louisiana, Massachusetts a Florida.


Podľa štúdie WRI by sa povodne súčasnej intenzity mohli stať pre väčšinu pobrežných štátov USA každodennou záležitosťou. Tento trend je spôsobený zvýšenou silou hurikánov, stúpajúcou hladinou morí a zmenou v modeloch zrážkovej činnosti. Všetky tieto zmeny sú zapríčinené globálnym otepľovaním, ktoré vzniká v dôsledku ľudskej činnosti.


Čína zápasí s prudkým nárastom nezamestnanosti
Výplata dávok v nezamestnanosti sa zastaví, pretože koronavírus spôsobí nárast počtu nezamestnaných Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka