Čína zápasí s prudkým nárastom nezamestnanosti
23 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Výplata dávok v nezamestnanosti sa zastaví, pretože koronavírus spôsobí nárast počtu nezamestnaných


Čína sa snaží vyrovnať sa s nárastom nezamestnanosti v dôsledku pandémie koronavírusu. Vyplácanie dávok sa spomaľuje a objavujú sa otázky o skutočnom počte nezamestnaných v krajine, píše ft.com

Čínska ekonomika sa značne spomalila s príchodom zdravotnej krízy. Hrubý domáci produkt klesol v prvom štvrťroku o 6,8 percenta po tom, čo národná karanténa krajinu prakticky zastavila. Peking zrušil obmedzenia vo väčšine regiónov v snahe oživiť hospodárstvo. Niektorí analytici však tvrdia, že sieť sociálnej bezpečnosti krajiny nepodporuje nezamestnaných.

Ministerstvo ľudských zdrojov a sociálneho zabezpečenia minulý týždeň uviedlo, že 2,3 milióna ľudí poberalo dávky v nezamestnanosti v prvom štvrťroku tohto roku. Oficiálna miera nezamestnanosti národa sa však v marci zvýšila na 5,9% alebo 26 miliónov, z 5,2% alebo 23 miliónov v decembri.

Druhá vlna koronavírusu bude pravdepodobne ešte ničivejšia
Aj keď štáty postupujú vpred s plánmi na opätovné otvorenie svojich hospodárstiev, riaditeľ centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok varoval, že druhá vlna nového koronavírusu bude omnoho hrošia, pretože sa pravdepodobne zhoduje so začiatkom... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Lu Hai, profesor na Pekingskej univerzite v Guanghua School of Management a odborník na čínsky trh práce, uviedol, že situácia by sa mohla ešte viac zhoršiť, pretože exportný sektor, významný zamestnávateľ, bol zasiahnutý karanténnymi opatreniami na trhoch, ako sú Európa a Severná Amerika.

„Bez zásahu politiky, pracovné miesta môžu klesnúť o ďalších 10 - 15 percent“ uviedol Lu.

Zhuang Bo, ekonóm výskumnej skupiny TS Lombard, uviedol, že skutočná populácia nezamestnaných by mohla byť viac ako dvojnásobná oproti oficiálnemu číslu, ak by bolo zahrnutých 50 miliónov pracovníkov, ktorí si nemôžu nájsť prácu mimo svojej domovskej provincie.

Pekingu nechýbajú zdroje. Čínske štátne poistenie v nezamestnanosti vzrástlo koncom minulého roka na takmer 85 miliárd dolárov.

Väčšina držiteľov poistiek však pracuje pre veľkých zamestnávateľov pod vedením štátnych spoločností, ktoré majú tendenciu udržiavať svoju pracovnú silu bez ohľadu na stav širšej ekonomiky. Naopak, väčšina malých a stredných podnikov, hlavných zamestnávateľov krajiny, neposkytuje poistenie v nezamestnanosti a je pravdepodobnejšie, že zníži počet zamestnancov.

Briti sú v šoku. Netušili, koľko cudzincov u nich po Brexite ostalo
V Spojenom kráľovstve podľa odhadov žije, pracuje či študuje približne sto tisíc slovenských občanov. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


„Existuje nesúlad medzi držiteľmi poistenia v nezamestnanosti a tými, ktorí to skutočne potrebujú,“ povedal Li Zhen, profesor na Renmin University v Pekingu, ktorý sa špecializuje na sociálne zabezpečenie. „To sťažuje poskytovanie dávok v nezamestnanosti.“ „Čínsky systém sociálneho zabezpečenia neplní svoj účel, keď je to najviac potrebné,“ dodal pán Zhuang.

Čínska reštriktívna domáca migračná politika je obzvlášť ťažká pre tých, ktorí pracujú mimo svojich rodných miest. Zamestnanci, ktorí boli prepustení, sa musia vrátiť do svojho rodného mesta, aby požiadali o dávky, aj keď platia dane na sociálne zabezpečenie v inom meste.

Michael Li, bývalý marketingový manažér v Pekingu, sa rozhodol nevrátiť sa do svojho rodného mesta Enshi, v provincii Hubei, aby si nárokoval poistenie v nezamestnanosti. "Vláda mi ponúka výhody chudobnej krajiny a zároveň žiada, aby som platil dane ako obyvatelia bohatého mesta," uviedol pán Li. "To nie je fér."

Mnoho čínskych nezamestnaných sa namiesto toho zameralo na hľadanie novej práce.

„Žiadať o dávky v nezamestnanosti, ktoré sú sotva postačujúce na to, aby som sa mohla sama živiť, si vyžaduje veľké úsilie,“ uviedla Wu Zelei, výskumná pracovníčka so sídlom v Šanghaji, ktorá prišla o prácu vo februári. "Radšej by som sa spoliehala na seba."

Pandémia z Číny nespraví svetového lídra
Začiatkom tohto roka, keď sa nový koronavírus začal šíriť v Číne, prišli okamžité a výrazné predpovede: vypuknutie vírusu bol čínsky „Černobyľský moment“, možno dokonca „začiatkom konca“ pre Čínsku komunistickú stranu. V čase rastúceho napätia... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka