Druhá vlna koronavírusu bude pravdepodobne ešte ničivejšia
22 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Aj keď štáty postupujú vpred s plánmi na opätovné otvorenie svojich hospodárstiev, riaditeľ centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v utorok varoval, že druhá vlna nového koronavírusu bude omnoho hrošia, pretože sa pravdepodobne zhoduje so začiatkom chrípkovej sezóny.


"Je možné, že útok vírusu na náš národ budúcu zimu bude v skutočnosti ešte ťažší ako ten, ktorým sme práve prešli," uviedol v rozhovore pre Washington Post riaditeľ CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) Robert Redfield. "Budeme mať chrípkovú epidémiu a epidémiu koronavírusu súčasne," uviedol.

S dvoma súčasnými prepuknutiami chorôb dýchacích ciest by to predstavovalo nepredstaviteľné zaťaženie systému zdravotnej starostlivosti. Prvá vlna Covid-19, choroba spôsobená koronavírusom, už zabila viac ako 42 000 ľudí v USA. Zahltila nemocnice a odhalila nedostatky v oblasti testovacích súprav, pľúcnych ventilátorov a ochranných pomôcok pre zdravotníckych pracovníkov.

Redfield v rozsiahlom rozhovore uviedol, že federálni a štátni úradníci musia nasledujúce mesiace použiť na prípravu na to, čo nás čaká. Keď sa karanténne príkazy zrušia, úradníci musia zdôrazniť pretrvávajúci význam sociálneho dištancovania. Potrebujú tiež masívne rozšíriť svoju schopnosť identifikovať infikovaných pomocou testovania a nájsť každého, s kým sa stretli, pomocou sledovania kontaktov. Zabráni sa tým rozšíreniu nových prípadov.

Pandémia koronavírusu „spôsobí hladomor biblických rozmerov“
Vlády musia konať teraz, aby uchránili 265 miliónov ľudí pred hladom, varuje šéf Svetového potravinového programu. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Na otázku o protestoch proti príkazom zostať doma a výzvam štátov, aby boli „oslobodené“ od obmedzení, Redfield povedal: „Nie je to užitočné.“ Sám prezident podporil takéto protesty.

Redfield uviedol, že spolu s ďalšími členmi pracovnej skupiny, zaoberajúcej sa koronavírusom, zdôraznil význam sociálneho dištancovania „a obrovský vplyv, ktorý to malo na kontrolovanie choroby v našom národe“.

Ako súčasť usmernení Bieleho domu, vydaných minulý týždeň na postupné opätovné otvorenie krajiny, testovanie tímami CDC už prebieha v domoch s opatrovateľskou službou v štyroch štátoch. CDC má asi 500 zamestnancov v štátoch, ktoré sa zaoberajú rôznymi problémami v oblasti verejného zdravia, a väčšina sa bude venovať reakcii na Covid-19, uviedol Redfield. CDC tiež plánuje najať najmenej ďalších 650 ľudí na „podstatné rozšírenie“ personálu verejného zdravotníctva.

Uznal však, že je potrebná oveľa väčšia pracovná sila. Redfield ďalej povedal, že CDC vyjednáva so štátnymi predstaviteľmi o možnosti využitia pracovníkov sčítania ľudu, Mierových zborov a dobrovoľníkov AmeriCorps na vybudovanie „alternatívnej pracovnej sily“.

Je koronavírus plánom „deep state“, zabrániť opätovnému zvoleniu Trumpa? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič


Úrad pre sčítanie ľudu pozastavil operácie z dôvodu pandémie. Personál sa však už nachádza v každej jurisdikcii, uviedol Redfield. Ak dôjde k dohode o využívaní týchto pracovníkov, mohli by byť vyškolení „ako súčasť komplexného úsilia pri sledovaní (šírenia vírusu)... “, uviedol.

Bývalý riaditeľ CDC Tom Frieden odhaduje, že v Spojených štátoch bude potrebných až 300 000 kontaktných stopárov. Centrum Johna Hopkinsa pre zdravotnú bezpečnosť a Asociácia štátnych a územných zdravotníckych funkcionárov - ktoré zastupujú štátne zdravotnícke oddelenia - odhadujú, že je potrebných viac ako 100 000 kontaktných stopárov a požaduje od Kongresu núdzové financovanie vo výške 3,6 miliardy dolárov.

V letných mesiacoch musia americkí zdravotnícki úradníci presvedčiť Američanov, aby mysleli na jeseň a dali sa zaočkovať proti chrípke. Úradníci verejného zdravotníctva tak môžu minimalizovať počet ľudí hospitalizovaných z dôvodu chrípky. Redfield povedal: "Ak sa zaočkujete proti chrípke, môže sa tým vytvoriť  pre matku alebo babičku nemocničné lôžko, ktoré môže byť v prípade koronavírusu potrebné.“ Našťastie, príchod súčastného koronavírusu do Spojených štátov prišiel práve keď chrípková sezóna bola na ústupe, dodal.

Samotné obdobie vážnej chrípky môže ohroziť fungovanie nemocníc a kliník. Ak by prvá vlna koronavírusu vypukla na vrchole chrípkovej sezóny povedal: „mohlo by to byť naozaj, naozaj, naozaj, naozaj ťažké z hľadiska zdravotnej kapacity.“

Koronavírus unikol z amerických laboratórií, tvrdia čínske médiá
Moderátorka v čínskom štátnom médiu vyhlásila, že koronavírus, ktorý doteraz zabil viac ako 170 000 ľudí na celom svete, prišiel z USA a nie z čínskeho Wu-chanu. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka