V Nemecku zmizlo takmer 1 800 migrantov bez stopy
22 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Podľa správ, ktoré zverejnila nemecká tlačová agentúra Funke Mediengruppe, zmizlo v Nemecku takmer 1 800 utečencov a dospievajúcich utečencov bez stopy, informuje portál RT.


Európa zaznamenala v posledných rokoch významný prílev utečencov - podľa štatistík, ktoré priniesla organizácia Human Rights Watch, prišlo do polovice novembra 2019 cez hranicu EÚ približne viac ako 100 000 migrantov. Ich značnú časť tvorili mladiství do 18 rokov a podľa správ organizácie Missing Children Europe sa mnohí z týchto maloletých pravidelne strácajú.

Podľa údajov z konca marca je v Nemecku v súčasnosti celkovo 1 785 maloletých utečencov nezvestných - 1 074 adolescentov a 711 detí, z ktorých väčšina je z Afganistanu, Sýrie, Maroka, Guiney a Somálska.

Európa potrebuje 1,5 bilióna eur na oživenie hospodárstva
Európska únia naliehavo potrebuje finančné dotácie, aby sa udržala nad vodou a prežila epidémiu Covid-19, ktorá v súčasnosti pustoší kontinent, varoval európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Tobias Klaus z asociácie maloletých utečencov potvrdil, že nie je známe, čo sa stalo s maloletými utečencami bez sprievodu, ktorí chýbajú v štatistikách. „O nebezpečných situáciách, v ktorých sa mladí ľudia môžu ocitnúť, vieme veľmi málo,“ poznamenal Klaus.

Nemecká vláda zdôraznila, že neplnoleté osoby sú obzvlášť vysoko rizikovou skupinou, na ktorú sa často zameriavajú obchodníci s ľuďmi a prevádzači ľudí, ako aj radikálne skupiny. Nemecký kabinet sa však háji tým, že tento vysoký počet je stále nižší ,ako v predchádzajúcich rokoch. Na začiatku roku 2017 nemecký Federálny úrad pre vyšetrovanie trestných činov (BKA) zaznamenal viac ako 8 400 nezvestných maloletých utečencov.

Na začiatku roku 2019 sa ich počet znížil na približne 3 200. Podľa denníka Funke však federálna vláda pripisuje pokles počtu osôb skutočnosti, že mnohí z maloletých dosiahli vek 18 rokov, a preto sa do týchto údajov už nezapočítavali. Významnú rolu tiež hralo celkové zníženie toku migrantov do Nemecka v posledných rokoch.

Severná Kórea obviňuje Trumpa z „vytvárania falošných príbehov“
Tvrdenie Donalda Trumpa, že dostal "pekný list" od Kim Čong-una, je nepravdivé, uviedol Pchjongjang a vyzval amerického prezidenta, aby prestal využívať vzťahy so severokórejským vodcom na „sebecké účely“, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Marek Molnár