Európa potrebuje 1,5 bilióna eur na oživenie hospodárstva
20 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Európska únia naliehavo potrebuje finančné dotácie, aby sa udržala nad vodou a prežila epidémiu Covid-19, ktorá v súčasnosti pustoší kontinent, varoval európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Informuje portál RT.


Na vyriešenie tejto krízy je potrebných 1,5 bilióna eur, vyhlásil Gentiloni pre spravodajský portál Der Spiegel pred samitom lídrov EÚ, ktorého hlavnou témou je koronakríza. Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti uviedol, že Európa prechádza „najhoršou krízou“ od druhej svetovej vojny, ktorá ohrozuje samotnú existenciu EÚ ako hospodárskeho a politického subjektu.

Gentiloni citoval prognózu Medzinárodného menového fondu (MMF) a uviedol, že EÚ môže tento rok zaznamenať bezprecedentný pokles HDP o 7,5%. V roku 2009, počas globálnej finančnej krízy, HDP EÚ kleslo "iba" o 4,4 percenta.

Nemecko po mesiaci otvorilo niektoré obchody
V Berlíne, Sasku a Brandenbursku už čiastočne otvorili aj školy, aby sa v nich mohli konať maturity či iné záverečné skúšky. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | TASR


Talianky komisár Gentiloni zároveň odmietol myšlienku spoločných eurodlhopisov, obhajovaných jeho vlastným národom, ktoré Nemecko neustále odmieta. Tento prístup nazval „krokom späť“ a dodal, že Európa má „toho dosť“ a namiesto toho naliehavo potrebuje „spoločný nástroj na financovanie obnovy".

"V opačnom prípade riskujeme, že sa rozdiely medzi ekonomikami v eurozóne a zvyškom jednotného trhu stanú príliš veľké a rozpadnú sa," dodal európsky komisár pre hospodárstvo. Euroskupina - ministri financií krajín eurozóny - však doteraz vyčlenila iba 500 miliárd eur na financovanie výdavkov na zdravotnú starostlivosť a pomoc malým a stredným podnikom. "Hodiny tikajú. Rekonštrukcia sa musí začať teraz, na jar alebo v lete," varoval Gentiloni.

Severná Kórea obviňuje Trumpa z „vytvárania falošných príbehov“
Tvrdenie Donalda Trumpa, že dostal "pekný list" od Kim Čong-una, je nepravdivé, uviedol Pchjongjang a vyzval amerického prezidenta, aby prestal využívať vzťahy so severokórejským vodcom na „sebecké účely“, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Marek Molnár