150 nakazených migrantov v hoteli na Gréckej pevnine! Plán EÚ na ochranu pred koronavírusom má trhliny
22 | 04 | 2020 I Dominik Simon

Európska únia v spolupráci s Gréckom vymyslela, ako pred koronavírusom chrániť migrantov v preplnených táboroch. Po stovkách sú sťahovaní do hotelov na pevnine, kde budú mať prístup k hygiene, ktorá v utečeneckých zariadeniach chýba.


Lenže práve v jednom takomto hoteli sa koronavírus objavil už koncom minulého týždňa u tehotnej ženy zo Somálska. A podľa dnešných správ už je pozitívne testovaných 148 ďalší ch migrantov a dvaja členovia personálu. Celkom je v hoteli 450 obyvateľov a strach majú logicky aj miestny. Informuje expres.

Európska únia vymyslela, ako ochrániť aspoň tú najohrozenejšiu časť migrantov, ktorí obývajú preplnené utečenecké tábory v Egejskom mori. Stovky predovšetkým starších a chorých jedincov, celkovo zrejme viac ako 2300, postupne za peniaze z rozpočtu EÚ sťahuje do hotelov na pevnine.

Grécko rozšíri hraničný plot s Tureckom: Pripravuje sa na ďalšiu vlnu migrantov!
Grécka vláda plánuje rozšíriť hraničný plot pozdĺž rieky Evros v rámci prípravy na novú vlnu migrantov, informuje spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Ukazuje sa však, že ani tam nebudú migranti pred nebezpečným vírusom dostatočne chránení. Príkladom je hotel v meste Kranidi na gréckom polostrove Peloponéz, kde sa nákaza začala nekontrolovateľne šíriť.

Najprv tam bola pozitívne testovaná dvadsaťosemročná žena zo Somálska, ktorá je v šiestom mesiaci tehotenstva. To bolo koncom uplynulého týždňa.

Hoci bola umiestnená do karantény, námestník ministra pre civilnú ochranu Nikos Hardalias dnes oznámil, že po otestovaní ďalších obyvateľov hotela sa nákaza potvrdila už celkovo u 150 ľudí. Ide o 148 migrantov a dvoch členov personálu.

Smrť ženy vyústila do požiaru gréckeho utečeneckého tábora
Žena z Iraku zomrela potom, čo šla do nemocnice s horúčkou, ale test na Covid-19 bol negatívny. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Reálne však môže byť nakazených oveľa viac ľudí. V hoteli sa aktuálne zdržiava približne 450 utečencov predovšetkým z Afriky. Okrem toho samozrejme hrozí, že sa nákaza rozšíri aj mimo hotel do mesta. To už sa dokonca mohlo dávno stať.

Ako prezradilo grécke ministerstvo pre migráciu, žena zo Somálska bola pozitívne testovaná v nedeľu v miestnej nemocnici. Pôvodne bola v nemocnici z úplne iného dôvodu, takže ľudia a lekári, ktorí s ňou prišli do styku, nemali najmenšie podozrenie, že by mohla byť prenášačkou koronavírusu.

Za posledný mesiac sa koronavírus objavil v dvoch utečeneckých táboroch neďaleko Atén, ide o zariadenia Ritsona a Malakasa. Skutočnou pohromou by bolo, keby sa začal šíriť v ťažko preplnených táboroch v Egejskom mori.

Grécka polícia zabavila 11 ton antiseptického gélu na ruky zo skladu šéfa mafie
Polícia zadržala 11 ton antiseptického gélu zo skladu vodcu rímskej mafie pôsobiacej v Grécku, ktorý sa snažil ilegálne profitovať z prebiehajúceho prepuknutia pandémie, informuje spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | Timotej Dudka