Vláda bude sledovať pohyb a teplotu prostredníctvom náramkov
22 | 04 | 2020 I TASR

Aplikácia dokáže určiť riziko nákazy v oblasti, v ktorej sa človek nachádza, vyvoláva však obavy v súvislosti s ochranou súkromia. 


India plánuje vyrobiť tisíce náramkov, ktorých úlohou bude monitorovať pohyb a teplotu ľudí nakazených novým koronavírusom. Náramky taktiež pomôžu úradom nájsť ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Štátna firma Broadcast Engineering Consultants India predstaví nemocniciam a vládam indických štátov náramky na budúci týždeň. Jej riaditeľ George Kuruvilla povedal, že náramky budú k dispozícii pravdepodobne v máji. Presný počet náramkov, ktoré firma vyrobí, však ešte nie je stanovený. Na ich výrobe bude spolupracovať s indickými start-upmi.

Premiér Naréndra Módí nedávno naliehal na občanov, aby si stiahli vládnu aplikáciu fungujúcu na princípe sledovania pohybu ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Aplikácia tak dokáže určiť riziko nákazy v oblasti, v ktorej sa človek nachádza. Od svojho spustenia 2. apríla zaznamenala viac ako 50 miliónov stiahnutí.

Trump nariadil armáde, aby v prípade ohrozenia zaútočila na iránske lode
Irán a Spojené štáty sa dostali na pokraj vojny. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | TASR


Podľa Kuruvillu môžu byť údaje z aplikácie použité aj v náramkoch, čo môže celý proces zefektívniť. V prípade, že pacienti nebudú dodržiavať povinnú karanténu, náramky odošlú úradom výstrahu o jej porušení. Zariadenie bude mať aj núdzové tlačidlo, ktoré môžu nositelia použiť na privolanie pomoci. Náramok zaznamená všetky miesta, ktoré infikovaná osoba navštívila, trasy, ktorými prešla, ukáže, či bola v zahraničí a identifikuje tých, ktorí boli v jej blízkosti. Ľudí tiež upozorní, či sa v ich blízkosti nachádza nakazený človek.

Monitorovanie však vyvoláva obavy v súvislosti s ochranou súkromia. Odborník v oblasti verejného zdravia a bioetiky Anant Bhan tvrdí, že "je dôležité zohľadniť ochranu súkromia a ochranu údajov pre aplikáciu i náramky".

Je tiež nevyhnutné, aby sa podľa možnosti vyžadoval súhlas na použitie sledovania a zdieľania polohy. Takéto iniciatívy by sa však nemali využívať "na stigmatizáciu jednotlivcov alebo komunít", dodal. Podobný systém monitorovania funguje aj v Hongkongu, kde úrady sledujú dodržiavanie povinnej karantény u ľudí prichádzajúcich zo zahraničia.

Koronavírus viac devastuje západ ako východ Európy. Na západe umiera 60-krát viac ľudí
V krajinách západnej Európy je až sedemnásťkrát viac prípadov ochorení spôsobených vírusom COVID-19 a až šesťdesiatkrát viac úmrtí ako vo východnej časti Európy. Môžu za to chudoba a strasti z minulosti? Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok