Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
20 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Existujú náznaky, že prepuknutie koronavírusu sa môže zmierňovať. Pokles ceny ropy potopil jednu z najtajnejších spoločností na obchodovanie s palivami, ktorá stratila viac ako 800 miliónov dolárov. Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria, píše bloomberg.com
„Znižujúce sa“ čísla

Čísla nakazených v New Yorku by sa mohli začať označovať ako „znižujúce“, keďže miera nových infekcií a úmrtí v štáte sa spomaľuje. Počet úmrtí v USA dosiahol 40 000. Dohoda o novej pomoci pre malé podniky z USA by mohla byť k dispozícií za pár dní. Prvé príznaky znižujúcich sa čísel nakazených sa objavili aj v Európe. Ťažko postihnuté Taliansko, Španielsko a Francúzsko hlásili najmenší nárast úmrtí za týždeň. Nemecko v pondelok otvára menšie obchody, predajne automobilov, predajne bicyklov a kníhkupectvá. Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa sa sociálne obmedzenia zamerané na potlačenie vírusu musia zmierniť postupne. Singapur má teraz najväčší počet prípadov v juhovýchodnej Ázii a predbehol Indonéziu.
Trhy sa otvárajú

Menové trhy začali tento týždeň s malými fanfárami. Akcie v Ázii smerovali k zmiešanému štartu, pretože pandémia koronavírusu vykazovala známky zmiernenia v niektorých kľúčových svetových ohniskách. Dolár a štátne pokladnice boli stabilné keďže guvernér New Yorku Andrew Cuomo povedal, že štát možno dosiahol vrchol úmrtí na koronavírus. Po poklese výroby, na ktorej sa dohodli špičkoví producenti minulý týždeň, poklesla ropa na 18-ročné minimum. V piatok americké akcie vykázali zisky. Zisková sezóna poskytne investorom pohľad na to, do akej miery pandémia ovplyvnila podniky.
Skrytie straty 800 miliónov dolárov

Syn legendárneho zakladateľa spoločnosti Hin Leong Trading povedal, že singapurský obchodník s ropou ukrýval asi 800 miliónov dolárov v stratách nahromadených v obchodovaní s futures, čo naznačuje oveľa väčšiu dieru vo financiách spoločnosti, ako sa myslelo. Pád spoločnosti Hin Leong, jednej z najväčších a najtajnejších síl vo svete obchodovania s ropou, ukazuje dopad dramatického poklesu cien ropy tento rok v dôsledku saudsko-ruskej ropnej vojny a pandémie koronavírusu. Lim Chee Meng, jediný syn Lim Oon Kuin, uviedol, že spoločnosť tiež predala niekoľko miliónov barelov rafinovaných produktov, ktoré používa ako kolaterál na zabezpečenie pôžičiek od svojich bánk. Hin Leong a Ocean Tankers požiadali v piatok o súdnu ochranu pred veriteľmi.

Ropná vojna Rusko proti Saudskej Arábii
Čo sa stane keď sa ekonomika zrazu zastaví? Je jasné, že dopyt po zdrojoch energií sa zníži. A keď sa rozprávame o energii a ekonomike - ropa je stále kráľ. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann

Austrália v pluse

Austrália za posledných 44 rokov zaznamenala prvý krát prebytok na účte a už druhý štvrťrok ostáva v čiernych číslach. Existujú náznaky, že by mala zostať blízko vyrovnaného budgetu čím by mohla predísť zníženiu ratingu. Spoločnosť S&P Global Ratings tento mesiac znížila výhľad Austrálie na rating AAA s negatívnym výhľadom. Zdrojom peňazí na bežnom účte v minulom roku boli prudko rastúce príjmy z vývozu služieb.
Peniaze

Vlády využívajú tzv. menové financovanie - platia za rozpočtové výdavky pôžičkami od svojich vlastných centrálnych bánk. Riziko, ktoré sa opakuje počas celej histórie, spočíva v tom, že tento stav môže byť spúšťačom nezvládnuteľnej inflácie, keď politici nekontrolovateľne rozhadzujú to, čo vyzerá ako peniaze zadarmo. Obmedzenie priameho financovania vydržalo už niekoľko kríz a to tak, že banky v skutočnosti nakúpili množstvo dlhu. Len sa rozhodli, že to urobia nepriamo, zameriavaním sa na dlhopisy. Ale v prípade pandémie, ktorá kladie na rozpočet bezprecedentné požiadavky niektorí odborníci na menovú politiku tvrdia, že je čas na presne tento druh politiky.

Čínska ekonomika sa po štyroch desaťročiach prvýkrát zmenšuje
HDP v prvom štvrťroku pokleslo medziročne o 6,8% v dôsledku pandémie koronavírusu Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Mário Martinka