Policajný štát: Britskí policajti žiadajú o právo neohlásene vtrhnúť do domácností, aby zabránili zhromaždeniam
17 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Britská polícia požaduje rozšírenie právomocí na presadzovanie pravidiel karantény vrátane oprávnenia násilne vstupovať do súkromných rezidencií podozrivých z organizovania zakázaných zhromaždení, informuje portál Breitbart.


Podľa súčasného zákona má polícia právo vstúpiť do súkromného bydliska iba so súdnym príkazom, so súhlasom jeho obyvateľa, v aktívnom prenasledovaní podozrivého alebo v prípade poskytnutia naliehavej pomoci. Policajná federácia Anglicka a Walesu však od vlády žiada drakonické bezprecedentné právomoci, ktoré im umožnia vstúpiť do domácností občanov bez ohlásenia, aby mohla prešetriť podozrenia, poprípade rozpustiť zakázané zhromaždenia počas pandémie.

„Požiadali sme ich, aby zvážili udelenie právomocí pri súkromných zhromaždeniach. Nemáme právo vstúpiť do nehnuteľnosti a nakázať prerušenie večierku,“ uviedol zdroj policajnej federácie. „Niektorí dôstojníci  musia obísť systém pomocou iných právnych predpisov, ktoré neboli navrhnuté na tento účel," dodal zdroj.

Pri návrate do Líbye zomrelo minimálne päť utečencov, ďalších sedem je nezvestných
Najmenej päť migrantov zomrelo a sedem zmizlo po tom, ako sa pobrežná hliadka vracala s 49 ďalšími utečencami do hlavného mesta Líbye Tripolisu. Informovala o tom migračná agentúra OSN (IOM). Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Úrady činné v trestnom konaní v celej krajine boli zavalené sťažnosťami o domácich večierkoch od susedov, pričom polícia v Manchesteri oznámila, že od prvého týždňa vyhlásenej vnútroštátnej karantény bolo nahlásených 494 súkromných zhromaždení.

Očakáva sa, že ministerkina vnútra Priti Patelelová zamietne žiadosť o neohlásené prehliadky domácností. Patelová vyzvala políciu, aby sa držala zaužívaného postupu k presadzovaniu vládnych pokynov.

„Prestaňte sprísňovať zákon o potratoch!“ Poľskí demonštranti protestujú aj napriek zákazu vychádzania (VIDEO)
Demonštranti v poľských uliciach protestovali proti návrhu zákona, ktorý by takmer úplne zakázal potraty v krajine aj napriek vládnym nariadeniam o vychádzaní či verejných zhromaždeniach, informuje BBC. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Timotej Dudka