„Prestaňte sprísňovať zákon o potratoch!“ Poľskí demonštranti protestujú aj napriek zákazu vychádzania (VIDEO)
16 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Demonštranti v poľských uliciach protestovali proti návrhu zákona, ktorý by takmer úplne zakázal potraty v krajine aj napriek vládnym nariadeniam o vychádzaní či verejných zhromaždeniach, informuje BBC.


Tak ako vo väčšine krajín, aj v Poľsku sú verejné zhromaždenia zakázané, avšak na záberoch z videí je vidieť demonštrantov, ktorí v utorok vo varšavských a poznaňských uliciach protestovali, pričom v rámci možností dodržiavali dvojmetrový odstup podľa pokynov vlády.

Niektorí protestovali s tabuľami s nápisom „Prestaňte sprísňovať zákon o potratoch!“, iní trúbili z áut. Poľskí protestujúci, ktorí uprednostnili bezpečie, zverejňovali svoj nesúhlas online prostredníctvom „virtuálneho protestu“.



V stredu totiž poľský parlament prediskutuje návrh o sprísnení zákazu o potratoch, ktorý je v Poľsku dlhodobo ústrednou témou. Poľské zákony o potratoch patria medzi najprísnejšie v Európe, pričom interrupcia je možná iba v prípade znásilnenia alebo incestu, ak je ohrozený život matky, alebo ak je embryo vážne ohrozené.

Najnovší návrh právnych predpisov, o ktorom sa bude rozhodovať, by zakázal potrat aj v prípade, ak by testy preukázali nezvratné poškodenie embrya.

V súčasnosti tento dôvod interrupcie predstavuje asi 98% legálnych potratov v krajine.



Ďalší návrh zákona v diskusii bude trestanie „podpory mladistvého sexu“, ktorý podľa názoru skupín pre práva žien v skutočnosti „zakazuje“ sexuálnu výchovu na školách. Uvádza sa v ňom, že ľudia, ktorí povzbudzujú kohokoľvek mladšieho ako 18 rokov, aby mal sex, môžu byť potrestaný odňatím slobody až na tri roky.

Aktivisti sa obávajú, že konzervatívni politici by mohli využiť pandémiu vo svoj prospech, keďže bráni oponentom v organizovaní veľkých pouličných protestov. Organizácie pre ľudské práva Amnesty International a Human Rights Watch vyzvali politikov, aby odmietli návrhy zákonov, ktoré prvýkrát predložila v roku 2016 vládnuca nacionalistická strana pre Právo a spravodlivosť.

„Poľská vláda sa počas pandémie musí zamerať na ochranu zdravia, nie na diskutovanie o potratoch,“ uviedla Hillary Margolisová, výskumníčka v oblasti práv žien z mimovládnej organizácie pre ľudské práva Amnesty International.

Poľská novinárka Zaneta Gotowalska napísala: „Vláda počíta s tým, že uprostred pandémie môže začať diskutovať o sprísnení zákona o potratoch. Nemôžeme sa síce zhromažďovať, ale stále môžeme protestovať!“

Poľsko nie je jedinou krajinou, ktorá počas pandémie sprísňuje zákony o interrupcii. V najmenej siedmich štátoch USA zaviedli zákaz potratov s odvolaním sa na obavy týkajúce sa verejného zdravia. Konzervatívni guvernéri vrátane guvernéra Texasu Grega Abbotta tvrdili, že potraty sú nepodstatným lekárskym postupom, ktorý sa musí pozastaviť, aby sa zachovalo obmedzené lekárske vybavenie pre lekárov liečiacich pacientov COVID-19.

Infikované zdravotné sestry v mexickej nemocnici tvrdia, že nosenie rúšok mali zakázané
Manažéri mexickej nemocnice nakázali zdravotným sestrám, aby sa vyhli používaniu ochranných rúšok počas pandémie a nešírili tak paniku medzi pacientmi, informuje Reuters. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Timotej Dudka