Vymenovanie Pčolinského za šéfa SIS v strane Smer-SD rešpektujú, no majú k nemu výhrady
15 | 04 | 2020 I SITA

Opozičná strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) rešpektuje vymenovanie Vladimíra Pčolinského (nominant hnutia Sme rodina) za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS), no má k nemu vážne výhrady.


Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Pčolinského za nového šéfa SIS dnes. Urobila tak na návrh vlády.

Pčolinský vystriedal vo funkcii Antona Šafárika (nominant SNS), ktorý bol šéfom SIS od leta 2016. Pčolinský je bratom poslanca Národnej rady SR (NR SR) Petra Pčolinského (Sme rodina) a manželom poslankyne parlamentu za hnutie Adriany Pčolinskej.

Fica prekvapilo, s akou rýchlosťou prezidentka vymenovala Pčolinského do tejto funkcie. „Nielen ja, ale aj mnoho médií sa vyjadrilo, že je veľkým rizikom, ak má SIS šéfovať človek blízky Kollárovi (predseda NR SR Boris Kollár, pozn. SITA). Prekvapuje ma, že ho prezidentka vymenovala bez zaváhania. Že ho akceptovala a neotvorila túto tému na širšiu diskusiu. Jeho menovanie rešpektujeme, no máme k nemu výhrady," priblížil šéf Smeru-SD.

AKTUALIZOVANÉ: Prezidentka za nového šéfa SIS vymenovala Pčolinského
Správa bola aktualizovaná dňa 15.4.2020 o 13:00. Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho v stredu do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na poste vystriedal Antona Šafárika, ktorý... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR


Pokiaľ ide o prácu riaditeľa SIS, je podľa Fica najlepším spôsobom „nechať ho na pokoji". Doplnil, že v strane budú využívať všetky kontrolné mechanizmy, ktoré majú k dispozícii, aby dohliadali na činnosť SIS.

Predsedom výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS je člen Smeru-SD Erik Tomáš, ktorý verí, že SIS a tajná služba budú fungovať tak, ako majú, teda len v prospech krajiny.

Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť SIS bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom, tvrdí prezidentka
Už sa nikdy nesmie opakovať, že činnosť Slovenskej informačnej služby (SIS) bude slúžiť straníckym alebo politickým záujmom. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti vymenovania nového riaditeľa SIS, ktorým sa stal nominant strany... Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | SITA


Fico na tlačovej konferencii taktiež kritizoval súčasnú vládu, že narýchlo prijíma zákony, pritom ešte nikto nevidel ich programové vyhlásenie. Návrh programového vyhlásenia majú schvaľovať členovia vlády na svojom štvrtkovom rokovaní.

Parlament bude následne o vyslovení dôvery vláde hlasovať v pondelok 20. apríla. Vláda je povinná do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred parlament, predložiť mu svoj program a požiadať ho o vyslovenie dôvery. Vyplýva to z Ústavy SR. Prezidentka menovala vládu Igora Matoviča (OĽaNO) 21. marca.

Matovič odkázal Sulíkovi: SaS by sa mala poučiť zo správania počas Radičovej vlády
Matovič komunikáciu so Sulíkom prirovnal k rodinnej hádke o kúpu nových topánok od Gucciho. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza