Podpredseda parlamentu Grendel je naďalej trestne stíhaný
15 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Zastavenie trestného stíhania v kauze vyzradenia bankového tajomstva Mariána Kočnera stále neplatí. Rozhodnutie totiž napadla Kočnerova splnomocnenkyňa.


Pre SME to potvrdil hovorca krajskej prokuratúry Oliver Janíček. "Uznesenie o zastavení trestného stíhania obvineného Gábora G. nie je zatiaľ právoplatné, a to z dôvodu podania sťažnosti zo strany splnomocnenej zástupkyne poškodeného Mgr. Kočnera."

V prípade ide o údajné vyzradenie informácií o pochybných transakciách väzobne stíhaného mafiána ešte z roku 2012. Grendel bol vtedy hovorcom vtedajšieho ministra vnútra za KDH Daniela Lipšica. Trestne stíhaný je od októbra 2016 za to, že údajne novinárom vyzradili citlivé informácie o pochybných transakciách na Kočnerových bankových účtoch.

Obvinenie vtedy vzniesol vyšetrovateľ Jaroslav Barochovský pod dozorom prokurátora Bystríka Paloviča. Keď bol v médiách zverejnený jeho blízky vzťah ku Kočnerovi, prípad dostali nový vyšetrovateľ a nová prokurátorka.
Je tomu koniec? Ešte nie

"Vyšetrovateľ v decembri 2018 po rozsiahlom dokazovaní navrhol zastaviť moje stíhanie, ale dozorujúca prokurátorka rozhodnutie odkladala až do februára 2020, kedy sa rozhodla podať na mňa obžalobu. Deň pred voľbami ju nakoniec stiahla, lebo nedokázala verejnosti vysvetliť, prečo ignorovala nové dôkazy, ktoré svedčili v môj prospech (a síce, že kľúčová svedkyňa si svoju výpoveď vymyslela, lebo jej za to Kočner zaplatil). Napriek stiahnutej obžalobe som bol doteraz stále trestne stíhaný. Dnešným dňom je tomu koniec," informoval Grendel na Facebooku 26. marca 2020.

Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ako pripomína portál sme.sk, Grendel bol obvinený napriek tomu, že záznamy z Kočnerovej komunikácie cez aplikáciu Threema ukázali pochybnosti. A síce, že výpoveď hlavnej svedkyne - novinárky Martiny Ruttkayovej, bola účelová. Tá sa totiž o svojom postupe priamo dohovárala s Kočnerom.

Vyšetrovateľ navrhoval stíhanie Grendela zastaviť ešte v decembri 2018. S tým ale nesúhlasila prokuratúra a prípad mala na stole až do februára tohto roka. Následne aj podala obžalobu na Grendela, no deň pred voľbami ju stiahla.
Kočner ako poškodený

Kočner mal však ešte právo podať proti uzneseniu sťažnosť, keďže v kauze vystupuje ako poškodený. To aj prostredníctvom svojej splnomocnenkyne urobil. Jeho sťažnosť posúdi teraz generálna prokuratúra. Ak sa s pôvodným rozhodnutím stotožní, verdikt sa stane právoplatným.

Podľa trestného zákona hrozí za trestný čin ohrozenia bankového tajomstva väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov. Grendel kvôli tomuto trestnému stíhaniu vypadol z hry o post nového ministra vnútra. Stal sa podpredsedom parlamentu za OĽaNO.

Matovič odkázal Sulíkovi: SaS by sa mala poučiť zo správania počas Radičovej vlády
Matovič komunikáciu so Sulíkom prirovnal k rodinnej hádke o kúpu nových topánok od Gucciho. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Peter Haluza