Neverte aplikáciam od spoločností Apple a Google, ktoré majú "pomôcť" pri zastavení šírenia Covid-19
15 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Nemecký vývojár aplikácií varoval, že pandémia Covid-19 poskytuje americkým technologickým gigantom dokonalé krytie na kradnutie osobných údajov. Informuje portál RT.


Spoločnosti Apple a Google minulý týždeň predstavili aplikáciu, ktorá využíva pripojenie Bluetooth na sledovanie šírenia Covid-19. Jednoducho povedané, aplikácia sleduje, či používateľ smartfónu prišiel do kontaktu s iným infikovaným používateľom. Podobným aplikáciám, ktoré sa objavili v Južnej Kórei a Singapure, sa pripísala zásluha za zastavenie šírenia smrtiaceho koronavírusu.

V Európe sa zavádzanie takýchto aplikácií stretlo s obavami o ochranu súkromia. „Nemyslíme si, že je to najlepšie riešenie, aby spoločnosti Google a Apple vlastnili server, na ktorom sa nahráva zdravotný stav občanov z celého sveta,“ uviedol pre agentúru Reuters Julian Teicke, líder projektu Germany's Healthy Together.

Google začal zverejňovať dáta o pohybe ľudí počas pandémie
Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že technologický gigant bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


„Potrebujeme nezávislú stranu, ktorá umožní vládam určitú kontrolu nad tým, čo sa stane s týmito lekárskymi a kontaktnými údajmi,“ dodal Teicke.

Zhromaždené údaje sa nebudú ukladať na fyzickom serveri na fyzickom mieste, ale na cloudovom úložisku, pričom firmy trvajú na tom, že osobné údajne budú vymazané po 14 dňoch. Na rozdiel od toho by nemecká platforma - paneurópska platforma na sledovanie a zachovania súkromia (PEPP-PT) - ukladala údaje na centralizovanom mieste a bola by v súlade s všeobecnými nariadeniami o ochrane údajov (GDPR). Niekoľko európskych krajín vrátane Francúzska, Nemecka a Írska vyvíja aplikácie na platforme PEPP-PT.

Avšak takmer každý smartfón v Európe používa operačné systémy Android od spoločnosti Google alebo iOS od spoločnosti Apple, pričom obe spoločnosti uviedli, že funkcia sledovania kontaktov bude zabudovaná v predvolenom nastavení. Apple a Google sľúbili, že táto technológia sledovania sa po ukončení pandémie deaktivuje, pričom GDPR má dozerať na to, aby sa tak naozaj stalo.

Bývalý technik spoločnosti Google sa priznáva ku krádeži obchodných tajomstiev, ktoré teraz využíva Uber
„Stiahol som tento súbor s úmyslom použiť ho v prospech niekoho iného ako Google,“ uviedol Anthony Levandowski v súdnom dokumente. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Avšak americkí technologickí giganti nemajú dôveryhodné výsledky, pokiaľ ide o súkromie. Apple sa prezentuje ako zodpovedný manipulátor užívateľských dát, pričom odmietol povoliť FBI prístup k telefónom, ktorých majitelia boli podozriví z terorizmu. Spoločnosť však v zákulisí údajne upustila od svojich plánov potom, ako na ňu tlačili agenti FBI.

Google, na druhej strane, je „Big Brother“ (veľký brat) s veľkým množstvom údajov. Všetko, čo ste kedy hľadali na ktoromkoľvek zo svojich zariadení, je zaznamenané a uložené spoločnosťou Google - každá navštívená webová stránka, ale aj každá odoslaná fotografia a správa.

Je tiež dôležité poznamenať, že sa nedávno zistilo, že Google získal údaje niekoľko miliónov Američanov bez ich súhlasu. Získali podrobné lekárske záznamy vrátane mien, diagnóz a laboratórnych výsledkov. Hoci spoločnosť Google trvá na tom, že táto operácia bola legálna, napriek tomu sa ju snažila udržať pod povrchom viac ako rok.

Google musí manipulovať s výsledkami vyhľadávania
Súd uznal odvolanie Googlu v prípade článkov o mužovi obvinenom zo sexuálneho zneužívania. Google môže zobrazovať správy o mužovi, no vo výsledkoch vyhľadávania musí najprv zobraziť správy o tom, že ho zbavili viny. Čítať ďalej
07 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA