Koronavírus: Odpovede na veľké otázky s Billom Gatesom
15 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Bill Gates odpovedá na otázky ohľadom vývoja a riešenia problematiky koronavírusu. Ako zareagujú rozvojové krajiny a čo globálna ekonomika ? Na všetky tieto otázky a viac sa dozviete odpovede v rozhovore. 


Stránka ft.com priniesla rozhovor s Billom Gatesom na tému COVID - 19. Čo prináša budúcnosť a ako kooperujú vlády a súkromný sektor si môžte prečítať nižšie.

Vanessa Kortekass: Pred piatimi rokmi ste varovali ľudí pred tým, že globálna katastrofa nepríde vo forme vojny, ale vo forme vysoko nákazlivého vírusu. Prečo nikto nepočúval ? Ako sme sa pripravili na pandémiu ktorú tu máme dnes ?

Bill Gates: Nebolo urobené dosť. Neurobili sme dostatok simulácií a nevytvorili sme žiadny systém ktorý by nám pomohol. Existovali však investície, ako napríklad z našej nadácie Wellcome Trust a niektoré vlády vytvorili platformy na výrobu vakcíny v prípade, že nás prekvapí vírus. Celá myšlienka môjho varovania bola tá, že som chcel aby sme sa pustili do plánovania a výskumu ktorý by nám pomohol zastaviť takúto chorobu hneď na začiatku.

Kortekass: Spojené Kráľovstvo a USA sú kritizované, že nerobia dostatok testovaní a netestuju dosť rýchlo. Ako by ste posúdili kroky vlád na tento vírus ? A špecificky kroky Donalda Trumpa ?

Gates: Budeme mať dosť času na posúdenie toho čo sa urobilo a mohlo urobiť keď bude po všetkom. Taiwan napríklad hovoril o tomto víruse už dlho, škoda len, že nie je súčasťou WHO, čo zapríčinilo to, že tieto varovania sa nedostali moc ďaleko. Veľa krajín nepovažovalo túto chorobu za taký problém akým sa nakoniec stala. Krajiny ktoré mali skúsenosti s MERS alebo SARS, tie najrýchlejšie zareagovali. Čína dnes je na takej úrovni, že vie vrátiť ľudí späť do škol a do práce. Dokým nebudeme mať vakcínu, ktorú aplikujeme na majoritu populácie, budeme stále čeliť riziku, že sa tento vírus vráti.

Polícia odhalila obrovský podvod s tvárovými maskami
Nemecké zdravotnícke orgány sa v dôsledku vypuknutia choroby COVID-19 pokúsili kúpiť masky na internete. Zrazu sa zaplietli do komplikovaného medzinárodného podvodu - platili milióny za masky, ktoré neexistovali. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Kortekass: Čo by ste povedali, čo je najdôležitejšia vec ktorá by sa mala stať ? WHO tvrdí: testujte, testujte, testujte. Aká je rola technológií v tejto kríze ?

Gates: Testovanie je iba o tom či majú krajiny zaviesť viac sociálnej izolácie alebo môžu uvoľniť svoje opatrenia. Nie je to však iba o testoch. Musíte mať testy ktorých výsledky máte do 24 hodín a musíte priorizovať koho otestujete. Dopyt po testoch samozrejme prevažuje nad ponukou v každej krajine. Napríklad v Južnej Kórei majú jednotný systém v ktorom sa vedia pozrieť na jednotlivé prípady a vedia zvážiť všetky kritéria. USA to nemá. Máme rôzne testy a laboratória, nič unifikované. To, že sme zachytili veľa nakazených neznamená, že sa nám darí.

Kortekass: Môžte nám trochu viac povedať o investíciách Vašej organizácie ?

Gates: Veľa pomoci posielame do rozvojového sveta. V niektorých prípadoch sme pomohli Číne. Teraz pomáhame v Európe a v USA. Myslíme hlavne na rozvojové krajiny lebo sociálna izolácie je pre nich väčší problém. Vyzerá to tak, že veľa týchto rozvojových krajín nebude vedieť tak kontrolovať šírenie vírusu ako napríklad Čína. Predpokladáme, že tieto krajiny zažijú široko rozšírenú epidémiu. Čo bude viesť k preťaženiu nemocníc a množstvu úmrtiam.

Kortekass: Poďme ďalej rozviesť tému rozvojového sveta. Ako hovoríte, vírus sa iba teraz začne rozširovať v rozvojovom svete. Vieme, že sa už rozšíril v Afrike. Aký bude mať tento vírus dopad čo sa týka množstva nakazených ?

Prečo sa Amerika z koronavirusovej krízy vynorí silnejšia
Občania USA sa z hlavných kríz vrátili plní energie a inovatívnosti - či si už tieto krízy spôsobili sami alebo boli globálne. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Gates: Môžme mať štastie a v niektorých krajinách sa tento vírus až tak nerozšíri. Je jednoduché povedať, že tento vírus má 1 percentnú úmrtnosť a ak preťažíte nemocnice budete mať úmrtnosť na 2 až 3 percentách. Avšak Afrika má mladú populáciu, čo zasa znižuje úmrtnosť.

Kortekass: Je prístup sociálneho dištancovania v Afrike nemožný ? Hlavne keď musia ísť získať jedlo a keď žijú v stiesnených podmienkach. Môže to vôbec fungovať ?

Gates: Veľa rozvojových krajín urobí čo môže. India to robí. Musia riešiť problém s dodávkami jedla. Môžu alebo nemôžu pracovať ? Je ťažké sa rozhodnúť čo je nevyhnutné a čo už nie. Ani USA moc nemyslelo na tento problém a tiež sa to snažíme vyriešiť.

Kortekass: Máme dôvod byť optimistickí ? Budú tieto krajiny schopné bojovať s vírusom ?

Gates: Budeme mať vakcínu. Chceme túto vakcínu distribuovať za pomoci našich partnerov. Za asi 18 mesiacov by sme mali mať vakcínu pripravenú. Ekonomika sa môže ozdraviť, ale smrť nezastavíme. Preto sú teraz ľudia vystrašení, robia menej čo sa týka ekonómie. A vlády sa snažia aby to tak bolo aby sa zamedzilo ďalším infekciám.

Kortekass: Majú bohaté krajiny povinnosť pomôcť krajinám v rozvojovom svete ? A ak áno, aké ?

Gates: Existujú krajiny ktoré míňajú skoro 0,7 percenta HDP práve na pomoc chudobným krajinám. Tieto prostriedky idú napríklad na očkovanie proti rôznym chorobám aby mohli participovať na svetovej ekonomike. Sú to krajiny ako Spojené Kráľovstvo, Švédsko, Nórsko... Mohli by sme povedať, že tieto peniaze by sa mali, aj napriek súčasnej situácií ďalej posielať do krajín ktoré ich potrebujú. Už len preto lebo potrebujeme aby tieto krajiny tiež ako tak fungovali a aby sa koronavírus ďalej nekontrolovateľne nešíril.

Kortekass: Mohli by sme vakcínu vyvinúť aj skôr ako za 18 mesiacov ?

Gates: Ak všetko pôjde bez problémov, mohlo by to byť aj skôr, ale pamätajte, my musíme vyrobiť miliardy vakcín. Musíme financovať vedu, testovanie a aj distribúciu.

Čína prináša obmedzenia týkajúce sa výskumu pôvodu koronavírusu
Čína uvalila obmedzenia na zverejňovanie akademického výskumu o pôvode nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Kortekass: Majú vlády a privátny sektor spolupracovať na tom aby našli riešenie ? A čo technologické spoločnosti ?

Gates: Výskum, výroba a ďalšie súčasti výroby vakcín sa nachádzajú primárne na úrovni privátneho sektoru. Takže súkromný sektor je veľmi dôležitý, ale celková šablóna musí prísť od vlády. Nemáme žiadnu prax v tom čo sa teraz deje. Hlavná výzva je zorganizovať všetky spoločnosti a organizácie na to aby spolupracovali na všetkých úrovniach. Technologické spoločnosti nerobia vakcíny, ale vedia urobiť veľa pre to aby spojili ľudí.  Vedia nám pomôcť s dátami. Všetci sa snažia pomôcť, hlavne teraz keď je ekonomika v tomto stave. Keď žiadame ľudí aby nám pomohli, nemajú žiadne hranice a chcú pomôcť ako len vedia.

Kortekass: Aká je správna rovnováha medzi ľudskými životmi a ekonomickou krízou ? Vieme si predstaviť situáciu kde sa globálna ekonomika nepohne dlhšie ako rok ?

Gates: Globálne HDP sa pravdepodobne prepadne tak ako nikdy pred tým. Neviem presne posúdiť minulosť, ale za môjho života, toto bude najväčšia ekonomická kríza. Pre celý svet sa normálnosť vráti iba vtedy keď zaočkujeme väčšinu populácie.

Kortekass: Čo budúcnosť ? Budu sa ľudia, po tom ako skončí táto pandémia, pripravovať na ďalšiu pandémiu ? Čo by ste chceli odkázať svetovým lídrom ?

Gates: Toto je najväčšia udalosť akú ľudia zažijú za svoje životy.Ušetrili by sme bilióny keby sme sa správne pripravili. Budeme mať vírusové platformy, budeme mať varovné systémy, budeme robiť simulácie. A cena týchto vecí je veľmi malá v porovnaní s tým čo sa deje teraz. Nebude to ani stáť tak veľa, ale bude to rozumná investícia. Niektoré výsledky týchto investícií pomôžu aj inde. Napríklad rýchle diagnostikovanie, lacné vakcíny a pod.

Kortekass: Ste si istý, že sa naučíme niečo z tejto epidémie ? Budeme pripravený na ďalší podobný prípad ?

Gates: Áno, ale nemalo by to stáť bilióny.

Iránske námorníctvo zadržalo Hongkongský tanker
Ozbrojení muži sa nalodili na tanker a presmerovali ho do iránskych vôd Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka