Iránske námorníctvo zadržalo Hongkongský tanker
15 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Ozbrojení muži sa nalodili na tanker a presmerovali ho do iránskych vôd


Iránske námorné sily zadržali tanker pod Hongkonguskou vlajkou, pričom presmerovali plavidlo do iránskych vôd pred tým ako ho prepustili. Podľa predstaviteľov emiratských štátov a západu, týmto aktom varujú lode ktoré sa plavia pozdĺž hlavnej vývoznej ropnej trasy z Perzského zálivu, píše wsj.com

Varovanie prichádza uprostred silnejúcej iránskej asertivity pozdĺž kľúčovej trasy vývozu ropy, hovoria predstavitelia bezpečnosti. Medzi Teheránom, Saudskou Arábiou a západnými mocnosťami napätie neustále rastie.

Tankery prechádzajúce cez Hormuzský prieliv ( blízko oblasti, v ktorej sa plavidlo nachádzalo ) iránske námorníctvo v posledných mesiacoch často zastavuje alebo sa k nim približuje. Viac ako tretina svetového morského tranzitu ropy prechádza cez túto úžinu.

Plavidlo „bolo nalodené ozbrojenými mužmi“, zatiaľ čo bolo zakotvené v Perzskom zálive. Následne bolo vzaté do blízkosti iránskeho prístavu Ras Al Kuh, uviedli Námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva ( UKMTO ), ktoré sprostredkujú kontakt medzi obchodnými prepravcami a britskou armádou v regióne.

"Plavidlám prechádzajúcim touto oblasťou sa odporúča postupovať opatrne," uviedla UKMTO.

Polícia odhalila obrovský podvod s tvárovými maskami
Nemecké zdravotnícke orgány sa v dôsledku vypuknutia choroby COVID-19 pokúsili kúpiť masky na internete. Zrazu sa zaplietli do komplikovaného medzinárodného podvodu - platili milióny za masky, ktoré neexistovali. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Tanker bol skontrolovaný pre podozrenie, že sa chystá naložiť pašované výrobky, no potom ho prepustili, uviedol západný úradník pre námornú bezpečnosť. Námorníctvo islamskej republiky rutinne obsadzuje lode, ktoré prepravujú dotovanú iránsku ropu, ktorej vývoz je zakázaný.

Registrovaného vlastníka plavidla, SC Taipei Shipping Co. Ltd. zo Singapuru, nebolo možné osloviť.

Pred štyrmi dňami presmerované plavidlo určilo za svoj cieľ ropný uzol Jubail v Saudskej Arábii, ale odvtedy bolo zakotvené a nečinné podľa údajov o preprave z webovej stránky FleetMon ktorá sa využíva na sledovanie prepravy.

Podľa IHS Maritime, až donedávna bolo plavidlo riadené čínskou spoločnosťou Aoxing Ship Management Shanghai Ltd., až dokým sa táto spoločnosť v marci nestala cieľom sankcií USA. Spoločnosť Aoxing, ktorej singapurská kancelária sa nachádza na tej istej adrese ako Taipei Shipping, sa nevyjadrila.

Kontroly na hraniciach predĺžili do 7. mája
Kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a s Maďarskom sa predĺžia do 7. mája. Vyplýva to z návrhu nariadenia z dielne rezortu vnútra, ktoré dnes odobrila vláda. Vstup na územie SR bude podľa nariadenia naďalej možný na... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | SITA


UKMTO požiadali prepravcov, aby v januári v Perzskom zálive prijali preventívne opatrenia potom, čo USA zabili najvyššieho iránskeho generála v Iraku, na čo Teherán zareagoval odvetným útokom na americké sily. Koncom marca sa k ďalšiemu plavidlu pri iránskom pobreží priblížili malé lode, ktorým sa mu podarilo uniknúť.

Výrobcovia v regióne tvrdia, že sa obávajú, že by mohli byť zatiahnutí do širšieho konfliktu po tom, čo saudské ropné zariadenia boli cieľom rakiet a bezpilotných lietadiel v septembri minulého roka. Washington a Rijád obvinili Irán z týchto útokov čo však Teherán poprel.

Minulé leto Irán zadržal tanker pod britskou vlajkou ako odvetu za zabavenie iránskeho plavidla v britskom teritóriu Gibraltáru, pričom tento tanker prepustil až po prepustení teheránskeho plavidla.

Ropná vojna Rusko proti Saudskej Arábii
Čo sa stane keď sa ekonomika zrazu zastaví? Je jasné, že dopyt po zdrojoch energií sa zníži. A keď sa rozprávame o energii a ekonomike - ropa je stále kráľ. Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann