Dôkazy svedčia o tom, že globálna recesia je už tu
09 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Rozsah kolapsu sa začína objavovať v ekonomických údajoch na celom svete. Čísla nám ukazujú nasledovné: zdevastovaný obchod, obmedzené podnikateľské investície, vystrašených spotrebiteľov a narastajúcu nezamestnanosť.


Bloomberg.com v svojom komentári píše, že spoločnosť IHS Markit priniesla dáta ktoré poukazujú na to, že zníženie dopytu je viditeľné na svetových oceánoch, kde miera objemov vývozu z USA v prvých dvoch marcových týždňoch o polovicu klesla. USA v piatok oznámili vyššie ako očakávané straty pracovných miest. Ďalšie údaje za marec ilustrujú, ako pandémia Covid-19 prináša ochromenie ku všetkým častiam ekonomiky od výrobcov po domácnosti, od veľkých obchodných mocností k izolovanejším ekonomikám a rozvíjajúcim sa trhom.

V Nemecku sa registrácie nových automobilov v marci - zvyčajne najsilnejšom mesiaci - prepadli o 38% oproti predchádzajúcemu roku. Tri najväčších arabských ekonomík sa prepadli a index služieb v Brazílii je najnižší od roku 2016. Predaj vozidiel v Južnej Afrike klesol o 30%. V Austrálii, ktorá sa vyhýbala recesii už tri desaťročia, sa inzercia pracovných miest od roku 2009 najviac znížila.

Roberto Azevedo, generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie ( WTO ), povedal o svojom revidovanom výhľade na svetový obchod a hospodársky rast: „Tieto čísla sú škaredé - nedá sa to obísť.“

Španielska ekonomika bude najviac trpieť koronavírusovou krízou
S obmedzeným fiškálnym manévrovacím priestorom sa vláda Sáncheza zúfalo snaží o pomoc zo strany EÚ Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Ženevský arbiter medzinárodného obchodu predpovedal celý rad scenárov, od „optimistického“, 13% poklesu v globálnom obchode s tovarom, ktorý by sa dal porovnať s veľkou recesiou spred 12 rokov, až po pesimistický, pokles 32%, ktorý by sme mohli porovnať s veľkou depresiou 30. rokov.

Optimistický pohľad by v tomto roku znamenal pokles svetového HDP o 2,5%, uviedla WTO, zatiaľ čo v najhoršom prípade by došlo k poklesu o 8,8%. Tento veľký rozptyl odráža veľkú neistotu v súvislosti s predpoveďami WTO a konečný výsledok bude závisieť od toho, ako rýchlo bude vírus obmedzený a či sa dodávateľské reťazce obnovia. Azevedo vyzval krajiny, aby v boji proti vírusu spolupracovali a neprijímali rôzne vývozné bariéry.

„Ak budú krajiny spolupracovať, uvidíme oveľa rýchlejšie a robustnejšie oživenie, než keby to každá krajina robila sama,“ uviedol. Negatívny výhľad odrážajú aj projekcie Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky, obe inštitúcie tento rok očakávajú výrazný pokles.

Z Indie až do Talianska zatvoril koronavírus podniky a celé týždne držal miliardy ľudí v domácom prostredí, čo vyvolalo súbežný dopytový a ponukový šok, ktorý zaplietol celosvetové výrobné a logistické siete vybudované bez dostatočnej kapacity na absorbovanie nárazov tohto rozsahu.

Ako môže spoločnosť prekonať COVID-19 ?
Krajiny môžu testovať, vytvárať karantény a pripravovať sa na postkoronavírusový svet, hovorí epidemiológ Larry Brilliant Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Ekonomické narušenie

Firmy vrátane spoločnosti Airbus SE v Európe a FedEx Corp. v USA v posledných dňoch varovali, že je príliš skoro odhadnúť dĺžku prepadu alebo posúdiť škodu - prejavujú sa tak úrovne neistoty, ktoré sa tiahnu do dodávateľských sietí malých firiem, často nachádzajúce sa vo vidieckych oblastiach a rozvíjajúcich sa ekonomikách. To popohnalo vlády v Európe a USA, aby sa ponáhľali s pomocou pre malé podniky prostredníctvom ktorej chcú zabrániť trvalému zatvoreniu ďalších spoločností.

Spoločnosť Airbus s približne 135 000 zamestnancami v liste zaslanom koncom minulého týždňa informovala, že návrat do plnej prevádzky nie je z krátkodobého hľadiska možný z dôvodu nedostatku súčiastok a neschopnosti leteckých spoločností prevziať si dodávky nových lietadiel.
Začarovaný kruh

S investíciami, ktoré sa majú rapídne znížiť a s viac ľuďmi bez práce, by sa mohla miera globálneho HDP znížiť v závislosti od toho, ako dlho si vlády zachovajú karantény - u niektorých sa očakáva, že vydržia do mája alebo júna. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj so sídlom v Paríži odhaduje, že za každý mesiac obmedzenia dôjde k strate ročného rastu HDP o 2 percentuálne body.

Ak vírus nebude porazený v priebehu niekoľkých týždňov, klesajúca produkcia a klesajúci dopyt po obchode môžu vyvolať začarovaný kruh, ktorý zhorší vyhliadky na podnikové investície a zamestnanosť a ešte aj zhorší problémy na trhu práce.

Náznaky zatiaľ neukazujú na rýchly koniec a zotavenie. V utorok spoločnosť Honda Motor Co. uviedla, že prestane vyplácať mzdu pracovníkom vo všetkých 10 továrňach v USA na tri týždne.

Minulý mesiac požiadalo o dávky v nezamestnanosti viac ako 10 miliónov Američanov a Medzinárodná organizácia práce varovala, že ak nebude vírus rýchlo zadržaný, stratí sa takmer 25 miliónov pracovných miest.

„Napravenie tohto stavu je založené na sociálnom dialógu medzi vládami a tými v prvej línii - zamestnávateľmi a pracovníkmi,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ ILO, Guy Ryder, „aby sa od roku 2020 neopakovali 30. roky. minulého storočia “

Tlač peňazí je dobrou reakciou na krízu spôsobenú koronavírusom
Dnes, keď tvorcovia politík sľubujú urobiť „čokoľvek“, aby podporili svoje ekonomiky pred koronavírusom, centrálne banky čelia výzvam na tlačenie peňazí na priame financovanie vládnych výdavkov. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Mário Martinka